ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Τα σπαράγγια ή τα αγαπάς ήτα αγνοείς. Σήμερα έχουμε στόχο να τα αγαπήσεις και στη συνέχεια να τα βάλεις στη διατροφή σου. Άλλωστε, πρόκειται για μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία, που έχουν ελάχιστες θερμίδες όμως είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που το καθιστούν ανεκτίμητη προσθήκη σε κάθε διατροφή που επικεντρώνεται στην αποτοξίνωση. Πλούσιο σε βιταμίνες, το σπαράγγι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές ακόμα λειτουργίες του οργανισμού μας.

Περιέχει μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της γλουταθειόνης, που είναι γνωστή για τις ιδιότητες αποτοξίνωσης. Η γλουταθειόνη παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες αποτοξίνωσης και την υποστήριξη του οργανισμού.

Η ένταξη του σπαραγγιού στην αποτοξινωτική διατροφή μας είναι εύκολη και, κυρίως, νόστιμη. Το σπαράγγι, ψητό ή βραστό, αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για το καθημερινό μας γεύμα. Μπορούμε να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας ή να το καταναλώσουμε σε ένα σούπερ θρεπτικό καταπράσινο smoothie. Συνεπώς, το σπαράγγι συνδυάζει γεύση, ευελιξία στον τρόπο κατανάλωσης και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Φυσικά κι έχουν κι άλλες ιδιότητες:

Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πεπτική υγεία. Μόλις μισό φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 7% της ημερήσιας ανάγκης.

Βοηθούν στην απώλεια κιλών

Αν γενικά επιθυμείς να χάσεις κιλά, τότε μην παραλείψεις να προσθέσεις στη διατροφή σου σπαράγγια. Έχουν λίγες θερμίδες ενώ το νερό που περιέχουν βοηθά στην απώλεια βάρους.

Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα σπαράγγια περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον έρευνα έχει δείξει το τα αγαπημένα λαχανικά περιέχουν μια δραστική ένωση που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Η Ελληνική Παραγωγή Ακτινιδίων και Σπαραγγιών… στα Καλύτερά της!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, στο εμβληματικό εστιατόριο “Βασίλαινας” εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EU F & V CONSUMPTION – Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην Εσωτερική αγορά της ΕΕ».

Οι καλεσμένοι, κυρίως δημοσιογράφοι, influencers και επαγγελματίες στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πιάτα με βάση τα ευρωπαϊκά σπαράγγια και τα ακτινίδια από τον chef Μάνο Γαρνέλη, καθώς και να μάθουν περισσότερα για την προέλευση, τη διατροφική αξία, την καλλιέργεια και την παραγωγή τους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου και την κοινότητα του European Asparagus Kiwi.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τζιουμάκας, project manager της Νovacert, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε το πρόγραμμα «EU F & V CONSUMPTION», που έχει ως στόχο –μέσα από διάφορες ενέργειες ενημέρωσης– να προωθεί την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Αντιπροσωπευτικά προϊόντα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι τα σπαράγγια και τα ακτινίδια από την Ελλάδα, ενώ οι χώρες υλοποίησης είναι η Γερμανία, η Σουηδία και φυσικά η Ελλάδα. Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και φορέας υλοποίησης είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου.

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like