Yamato : Οι Σαμουράι των κρουστών

YAMATOΌσοι έχουν παρακολουθήσει έστω και μια φορά τους Yamato (Γιαμάτο), τους τυμπανιστές από την Ιαπωνία που με τη μουσική τους συνομιλούν απευθείας με τις καρδιές των θεατών, συμφωνούν ότι πρόκειται για μουσική και μυσταγωγική εμπειρία. Το συγκρότημα κλείνει φέτος είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει με το μουσικό υπερθέαμα Rojyoh (Ρότζο): The beat on road, μια ανθολογία με τα εντυπωσιακότερα νούμερα της πορείας του. Στο πλαίσιο της περιοδείας του κάνει και μια στάση στην Αθήνα, στο θέατρο Badminton, στις 18 και 19 Ιουνίου.

Taiko είναι η ιαπωνική λέξη για το τύμπανο και την αρχαία ιαπωνική τέχνη των κρουστών. Οι τυμπανιστές Yamato είναι οι πιο καταξιωμένοι συνεχιστές της σημαντικής αυτής ανατολίτικης παράδοσης. Όμως, η παράσταση Rojyoh: The beat on road είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταξίδι στην ιστορία. Είναι μια πολύχρωμη μουσική και οπτική performance εκρηκτικής ενέργειας, σωματικής δύναμης, απόλυτου συγχρονισμού, χορού και, πάνω απ’ όλα, κρουστών. Οι παλμοί της καρδιάς εναρμονίζονται με τα χτυπήματα των τυμπάνων ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και μετατρέποντας τη μουσική παράσταση σε σπάνια σωματική, βιωματική εμπειρία. Η ομάδα χρησιμοποιεί επί σκηνής δεκάδες παραδοσιακά ιαπωνικά τύμπανα, από τα μικρά uchiwa-daiko, που κρατιούνται στο χέρι, ως το τεράστιο odaiko, φτιαγμένο από κορμό δέντρου 400 ετών, με διάμετρο πάνω από ένα μέτρο. Τον ήχο των taiko συνοδεύουν πνευστά και έγχορδα ιαπωνικά όργανα. Θεατρικά νούμερα, χιουμοριστικές πινελιές και εκφραστικά σόλο δημιουργούν μια καλειδοσκοπική ατμόσφαιρα που ξεσηκώνει το κοινό με τον δυναμισμό της.

Το Rojyoh: The beat on road είναι μια πληθωρική συμφωνία ήχων και κίνησης, ένα εορταστικό πανδαιμόνιο κρουστών, βαθιά ριζωμένο στην ιστορία. Η φιλοσοφία του είναι ότι ο χτύπος του τυμπάνου, όπως και ο χτύπος της καρδιάς, είναι ο παλμός της ζωής. «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δημιουργούν τον παλμό της ζωής χρησιμοποιώντας ένα απλό όργανο και βάζοντας σε αυτό την ψυχή μας» γράφει ο ιδρυτής του συγκροτήματος, ο τυμπανιστής Masa Ogawa.

Η ομάδα ιαπωνικών κρουστών Yamato ιδρύθηκε το 1993 στην πόλη Nara, άλλοτε πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, που θεωρείται το λίκνο της ιαπωνικής κουλτούρας. Οι μουσικοί του συγκροτήματος ζουν στο χωριό Asuka –με ιστορία χιλίων και πλέον ετών– και επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις απίστευτες σωματικές απαιτήσεις των παραστάσεων, ασκούνται σαν αθλητές: καθημερινά τρέχουν δέκα χιλιόμετρα, προπονούνται στην άρση βαρών και εξασκούνται, ατομικά και ως σύνολο, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.


Το συγκρότημα δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει μία μόνο παράσταση σ’ ένα τοπικό φεστιβάλ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Από τότε, και για είκοσι χρόνια, οι τυμπανιστές Yamato έχουν δώσει πάνω από 2.600 παραστάσεις σε περισσότερες από πενήντα χώρες, έχοντας εμφανιστεί συνολικά μπροστά σε πέντε εκατομμύρια θεατές. Οι Yamato είναι οι πιο αναγνωρισμένοι διεθνώς εκπρόσωποι των ιαπωνικών κρουστών, μια τέχνη την οποία μπολιάζουν με σύγχρονα στοιχεία χορού, θεάτρου, αλλά και εκθαμβωτικών φωτιστικών εφέ. Μάλιστα, το ότι η ομάδα περιλαμβάνει γυναίκες μουσικούς είναι από μόνο του μια τομή για την ιαπωνική κουλτούρα.

 Θέατρο Βadminton
 Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 ίουνίου, Έναρξη: 9:00 μ.μ.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 48, 38, 28, 20, 12 ευρώ. Φοιτητικό 9 ευρώ και ανέργων 7 ευρώ
Προπώληση: www.abcd.grwww.viva.gr, 210-8840600 και σε όλα τα καταστήματα Public, Forthnet και Παπασωτηρίου

Πηγή: Τaλκ 

You may also like