Υγεία : Βάλτε το λιναρόσπορο στη διατροφή σας και θα νιώσετε διαφορά

λιναροσπο..Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός όσο για παράδειγμα το κουάκερ, όμως και ο λιναρόσπορος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά ενός γευστικού, πλήρους και υγιεινού προγεύματος. Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορου, καφέ και χρυσό. Και οι δύο έχουν μια λεπτή γεύση καρυδιού.

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Ο λιναρόσπορος συμβάλλει αποδεδειγμένα στη μείωση της χοληστερόλης, της οστικής μάζας, στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι πλούσιο σε Ω- 3 λιπαρά βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, φυτικές ίνες κ.ά. Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι επίσης κλινικά αποδεδειγμένη.

Ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από:

Υψηλή χοληστερόλη του αίματος και υψηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Ο λιναρόσπορος δρα ανασταλτικά στην αίσθηση πείνας, ενώ αποτελεί και το τέλειο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Ο καρπός αυτός αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό τονωτικό για τη μνήμη και τη διάθεση.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος. Τέλος, χρησιμοποιείται στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.

Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν το λιναρόσπορο

Οι θηλάζουσες μητέρες και οι έγκυες, οι πάσχοντες από τη νόσο του Κρον, διότι λειτουργεί σαν φυσικό καθαρτικό, οι γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και οι άνδρες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.

Ιδέες για το πώς να τον εντάξετε στη διατροφή σας

Ο λιναρόσπορος επειδή δεν έχει ιδιαίτερη γεύση είναι καλό να καταναλώνεται με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, είναι πολύ γευστικό μαζί με κουάκερ στο πρωινό γάλα, ή μέσα στο γιαούρτι μαζί με κουάκερ, μήλο και κανέλα. Επίσης, μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω σε μία φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο ή μαρμελάδα, ή να ακόμη και μέσα στην πράσινη σαλάτα σας.

You may also like