Απόκριες 2014: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια μας

carnival 3Οι Απόκριες πλησιάζουν, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και να «δραπετεύσουν» για λίγο, υποδυόμενοι ρόλους, φορώντας μάσκες και ξεφαντώνοντας μέχρι πρωίας. Για άλλη μια χρονιά πολλοί από εμάς θα σπεύσουμε να αγοράσουμε το πιο εντυπωσιακό κοστούμι για μία επιτυχημένη μεταμφίεση. Επειδή, όμως, τα είδη  της Αποκριάς κρύβουν κινδύνους, κυρίως για τα παιδιά, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ) δίνει χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε και φέτος μια χαρούμενη Αποκριά, χωρίς απρόοπτα.

 Όπως υπογραμμίζει το ΚΕ.Π.ΚΑ, οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) ενώ πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα.

Παιδικές στολές

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:

1.    Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
2.    Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5εκ. ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.
3.    Οι στολές δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14εκ.στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
4.    Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
5.    Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης, σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.
6.    Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.
7.    Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
8.    Ενδύματα με μακριά μανίκια, για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού. Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται, με τις παραπάνω συστάσεις.

Αποκριάτικα σπρέι

Θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά, στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:
·         δοχείο υπό πίεση
·         το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου
·         να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC
·         να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

 

carnival 2Τι πρέπει να κάνουμε ως καταναλωτές

·         Να επιλέγουμε προϊόντα, που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.
·         Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης, πριν από τη χρήση των σπρέι.
·         Να μην ψεκάζουμε απευθείας, στο πρόσωπο και στα μάτια.
·         Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.
·         Να μην καπνίζουμε συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος.
·         Να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.
·         Να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.
·         Να μην αγοράζουμε αποκριάτικα σπρέι που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση» επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης μόνο από επαγγελματίες.

 

You may also like