Γιατί τo stress επηρεάζει την επιδερμίδα μας;

Τα σημάδια μιας δύσκολης εβδομάδας, τα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά και είναι κάπως γνωστά. Πρησμένα μάτια, μαύροι κύκλοι και ξαφνική εμφάνιση λεπτών γραμμών. Αυτό, σύμφωνα με τους δερματολόγους, ονομάζεται γήρανση του άγχους. Οι καθημερινοί παράγοντες άγχους όπως η απαιτητική δουλειά, η έλλειψη ύπνου και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να εκδηλωθούν ως κοκκινίλες, σπυράκια και ρυτίδες, ικανά να προσθέσουν τρία έως έξι χρόνια στο δέρμα μας.

Το άγχος επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που δημιουργεί μια μετατόπιση στα βακτηρίδια που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα και να οδηγήσει σε ακμή καθώς και πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, η κορτιζόλη της ορμόνης του στρες, όχι μόνο δεν είναι φιλική προς το δέρμα μας, αλλά είναι και η κύρια αιτία για την διάσπαση του κολλαγόνου.

Ευτυχώς, μεγάλο μέρος αυτής της βλάβης μπορεί να μετριαστεί εστιάζοντας στις καθημερινές στιγμές αυτο-φροντίδας. Κοινώς, τις στιγμές που δίνουμε στον εαυτό μας μερικά διαλείμματα χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ψυχολογική πίεση να μεταφραστεί σε φλεγμονή, και να φέρει φοβερή αλλαγή στο δέρμα μας.

Η τακτική άσκηση, και το σεξ είναι επίσης σημαντικά. Και τα δύο αυξάνουν τα επίπεδα των ενδορφινών, τα οποία καταπολεμούν τις επιδράσεις της κορτιζόλης. Ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι δεν αισθάνεστε άγχος, το δέρμα σας μπορεί να νιώθει, και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επιτίθενται σε αυτό, μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα σας να δείχνει άσχημη. Οι ρύποι προκαλούν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, οι οποίες βλάπτουν το DNA, με αποτέλεσμα την γήρανση του δέρματος. Τα ακάρεα της σκόνης και τα αλλεργιογόνα του αέρα ενεργοποιούν ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο και επιδεινώνουν τις ρυτίδες. Αναζητήστε προϊόντα με κεραμίδια προστασίας του δέρματος, αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως τριαντάφυλλο και αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και πράσινο τσάι.

You may also like