Δείγμα αέρος από τον Άρη!

Το Curiosity και το ίχνος της πορείας του επάνω στο έδαφος του Αρη (Πηγή NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Με μια γερή… εισπνοή το Curiosity ξεκίνησε αισίως το επιστημονικό σκέλος της αποστολής του. Το ρομποτικό όχημα «ρούφηξε» αέρα από την ατμόσφαιρα του Αρη προσφέροντας ένα πρώτο δείγμα της για χημικές αναλύσεις που θα καθορίσουν τη χημική σύστασή της.

Η ανάλυση του αρειανού ατμοσφαιρικού δείγματος θα γίνει από το Sample Analysis at Mars ή σε συντομογραφία SAM, το «πολυόργανο» που έχει αναπτυχθεί από τους ειδικούς της NASA για την αναζήτηση χημικών στοιχείων στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Κύριος στόχος των επιστημόνων είναι να διαπιστώσουν αν στον αέρα του Κόκκινου Πλανήτη υπάρχουν ίχνη μεθανίου. Παρατηρήσεις από δορυφόρους και από επίγεια τηλεσκόπια έχουν δώσει ενδείξεις για την παρουσία του συγκεκριμένου αερίου. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ζωή του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Αρη θα πρέπει να είναι σύντομη και επομένως η ύπαρξή του θα πρέπει να σημαίνει ότι εκπέμπεται «φρέσκο» από κάποια πηγή – είτε γεωχημική είτε βιολογική.

«Στα καλύτερά του το SAM μπορεί να μετρήσει μεθάνιο σε μέρη ανά τρισεκατομμύριο τη στιγμή που οι συγκεντρώσεις που περιμένουμε με βάση τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είναι από δέκα έως μερικές δεκάδες μέρη ανά δισεκατομμύριο» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τζόι Κρισπ, εκ των επιστημονικών υπευθύνων του προγράμματος. «Βρισκόμαστε όμως σε τόσο αρχικό στάδιο στη χρήση του και πρόκειται για ένα τόσο περίπλοκο όργανο ώστε θα μας χρειαστεί χρόνος για να ελέγξουμε τα δεδομένα».

Σε όλο αυτό το διάστημα το όχημα, κινούμενο με μέγιστη ταχύτητα 4 εκ. το δευτερόλεπτο, έχει διανύσει απόσταση 109 μέτρων από το σημείο της προσεδάφισής του το οποίο ονομάστηκε Ρέι Μπράντμπερι προς τιμήν του διάσημου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο. Η NASA έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης στην οποία απεικονίζεται το ίχνος της πορείας του στο έδαφος του Αρη.

Στάση μετά από έναν μήνα

Στις 5 Σεπτεμβρίου, έχοντας συμπληρώσει έναν μήνα συνεχούς πορείας μετά την προσεδάφισή του στον κρατήρα Γκέιλ, το Curiosity έχει «παρκάρει» για μερικές ημέρες προκειμένου οι ειδικοί να δοκιμάσουν τη λειτουργία του ρομποτικού βραχίονά του.

Μετά τον έλεγχο το Curiosity θα αρχίσει και πάλι να κινείται προς το Γκλένεγκ, το σημείο προορισμού του, το οποίο απέχει ακόμη 191 μέτρα από τη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Καθ’ οδόν, όπως έχει ανακοινωθεί, και αν του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, ίσως «τεστάρει» τον βραχίονά του λαμβάνοντας το πρώτο δείγμα πετρώματος.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like