Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. παρουσιάζει το κινηματογραφικό αφιέρωμα “Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο”, 29 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Goethe.

Ο άλλοτε ηρωικός και άλλοτε σκοτεινός ρόλος της δημοσιογραφίας της πρώτης γραμμής παρείχε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία μερικών από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στην ιστορία του σινεμά. Σε μια εποχή που η δημοσιογραφία δοκιμάζεται, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα σε ταινίες που αφηγούνται αυτήν ακριβώς τη δυνατή σχέση και επαναπροσδιορίζουν το σημαντικό ρόλο της δημοσιογραφίας στην εξέλιξη της κοινωνικής μας ζωής. «Επάγγελμα Ρεπόρτερ», του Αντονιόνι «Πολίτης Κέην» του Όρσον Γουέλς, «La Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι , «Shock Corridor» του Σάμιουελ Φούλερ, «Ο κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κήτον, «Με κομμένη την Ανάσα» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, «Ηis Girl Friday» (“Η πρώτη σελίδα”) του Χάουορντ Χοκς και «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Τζώρτζ Κλούνει, “Elles” της Μαλγκορζάτα Ζουμόβσκα, “The War Game” του Πήτερ Γουότκινς είναι οι ξένες ταινίες που έχουν επιλεχθεί για να προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, ενώ, από ελληνικής πλευράς, οι συμμετοχές είναι 2 πολύ ξεχωριστές ταινίες για το ελληνικό σινεμά, «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου και ο «Φάκελος Πολκ στον Αέρα» του Διονύση Γρηγοράτου.

Την επιμέλεια υπογράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης και η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, την 1η Νοεμβρίου, ώρα 12 μεσημέρι στην αίθουσα προβολών του Ινστιτούτου ΓΚΑΙΤΕ θα πραγματοποιηθεί μία συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα: “Η δημοσιογραφία στο σινεμά” με συμμετοχή των κριτικών κινηματογράφου Χρήστου Μήτση , Αντρέα Τύρου, Μαρίας Κατσουνάκη, Νίνου Μικελίδη και του σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκου. Ομοίως, σε αυτή την περίπτωση, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Ο ΠΟΛΊΤΗΣ ΚΕΪΝ (119′)
9 μ.μ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΎΧΗ (93′)

Τρίτη 30 Οκτωβρίου
7 μ.μ. ΜΕ ΚΟΜΜΈΝΗ ΤΗΝ ΑΝΆΣΑ (90′)
9 μ.μ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΡΕΠΌΡΤΕΡ (126′)

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ (69′)
8.30 μ.μ. ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΈΡΑ (150′)

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου
7 μ.μ. ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΊΚΑ ΜΟΥ (HIS GIRL FRIDAY) 92′
9 μ.μ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ (117′)

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου
7 μ.μ. THE WAR GAME (48′)
8 μ.μ. LA DOLCE VITA (ΓΛΥΚΙΆ ΖΩΗ) (174′)

Σάββατο 3 Νοεμβρίου
7 μ.μ. ELLES (99′)
9 μ.μ. SHOCK CORRIDOR (101′)

Ινστιτούτο Goethe
Ομήρου 14-16
Τηλ: 210 3661000
Προβολές: καθημερινά 7 και 9 μ.μ.

You may also like