Ερευνα: Μικρότερος αλλά αποδοτικότερος ο εγκέφαλος των γυναικών

men women brainΣύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο αποδοτικός από τον ανδρικό, διότι χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και λιγότερα κύτταρα για να επιτύχει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι άνδρες διαθέτουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα απαραίτητα για την λογική σκέψη, ενώ οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δικά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να σκέφτονται ταχύτερα παρ’ ότι έχουν λιγότερη φαιά ουσία.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συναδέλφων τους από τη Μαδρίτη, έγινε για να διερευνηθεί γιατί οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες, μολονότι ο εγκέφαλός τους είναι κατά 8% μικρότερος από τον δικό τους.

Η έρευνα εστιάσθηκε σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρήσιμη μνήμη και τα συναισθήματα. Στους άνδρες, όσο μεγαλύτερος είναι ο ιππόκαμπος και όσο περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) διαθέτει, τόσο υψηλότερη η νοημοσύνη. Οι ερευνητές, όμως, ανακάλυψαν πως ο μεγαλύτερος ιππόκαμπος δεν αποτελεί ένδειξη υψηλότερης νοημοσύνης, αλλά αντιθέτως όσο μικρότερος είναι, τόσο το καλύτερο.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν επίσης σε τεστ νοητικών λειτουργιών 59 γυναίκες και 45 άνδρες, ηλικίας 18 έως 27 ετών. Σε συμφωνία με προγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επαγωγική σκέψη και στην παρακολούθηση μιας μεταβαλλόμενης κατάστασης, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική συλλογιστική. Ωστόσο ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν πιο αποδοτικός, καθώς «σε δομικό επίπεδο απαιτούσε λιγότερη νευρωνική ύλη για να επιτύχει εφάμιλλα αποτελέσματα με τον ανδρικό», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Intelligence».

Πηγή: εδώ

You may also like