Η ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας

Σήμερα ειναι η “χαρά” της κάθε γυναίκας που έχει νιώσει-με οποιοδήποτε τρόπο- το αίσθημα της μητρότητας… Αλλά πώς ξεκίνησε αλήθεια αυτή η μέρα να γιορτάζεται;

Οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημέρα κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ άλλες σε διαφορετικές ημέρες, με την 8η του Μάρτη και την 21η Μαρτίου ως τις άλλες δημοφιλείς ημερομηνίες. Αν και η γιορτή λέγεται ότι έχει αρχαιοελληνική προέλευση,… Στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε περίπου έναν αιώνα πριν, όταν η αμερικανίδα Anna Jarvis συνέλαβε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.

Η Anna Jarvis, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας.Όπως ήταν λογικό προσπάθειά της είχε απήχηση και η Γιορτή της Μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των Ηνωμενων Πολιτειων και σταδιακά όλου του κόσμου.

Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Thomas Woodrow Wilson υπέγραψε προκήρυξη. Σύμφωνα με αυτή, η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή των ΗΠΑ τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Από τότε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες, λοιπόν. Γιοι, κόρες αλλά και… σύζυγοι μπαμπάδες, σπεύσατε για δώρα συμβολικά – ένα λουλούδι και μία μεγάλη αγκαλιά είναι σίγουρα το καλύτερο!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες λοιπόν…

You may also like