Κυτταρίτιδα: ο μεγάλος “εχθρός” των γυναικών και η αντιμετώπισή της, από τον Κωνσταντίνο Κατσαντώνη

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην αλλοίωση της υφής της επιφάνειας του δέρματος λόγω της εναπόθεσης νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της όψης «φλοιού πορτοκαλιού».  Η εμφάνισή της τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα ορατή στους μηρούς και στα οπίσθια και λιγότερο εμφανής στην κοιλιακή χώρα. Συνηθίζεται σε ποσοστό να εμφανίζεται περισσότερο στο γυναικείο πληθυσμό. Τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας ποικίλουν καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Αξίζει να αναφέρουμε πως στον κάθε άνθρωπο μπορούν να αλλάζουν τα ποσοστά επιρροής του κάθε παράγοντα. Πάμε να τα δούμε λοιπόν…

  1. Ορμονικοί Παράγοντες: Έρευνες δείχνουν ότι οι ορμόνες θυρεοειδούς, η ινσουλίνη, η προλακτίνη καθώς και τα οιστρογόνα έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή της.
  2. Κληρονομικότητα: Αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές αιτίες, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που συμβάλλουν στην παρουσία της.
  3. Διατροφή: Η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας «κακών» λιπαρών, απλών υδατανθράκων αλλά και αλατιού, αυξάνουν το σωματικό βάρος καθώς και κατακράτησης υγρών, οδηγώντας στη γρηγορότερη εμφάνισή της.
  4. Τρόπος ζωής και καθημερινότητα: Οι κακές συνήθειες στην καθημερινότητά μας όπως είναι η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η έλλειψη ύπνου και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οδηγούν στην γρηγορότερη εκδήλωσή της.
@derickray

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

  • Μειωμένη πρόσληψη ζωϊκού και κορεσμένου λίπους.

Η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους (π.χ λιπαρά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, γλυκά) και η αντικατάστασή του με μονοακόρεστο (π.χ ελαιόλαδο, ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί) και πολυακόρεστο λίπος (π.χ λιπαρά ψάρια, φυτικά έλαια), συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της κυτταρίτιδας. Παρόλα αυτά, καλό θα είναι ακόμα και η λήψη αυτών των λιπαρών να γίνεται με μέτρο για την αποφυγή της αύξησης σωματικού βάρους. Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά στη διατροφή μας και να την κρατάμε σχετικά «καθαρή».

  • Επαρκής ενυδάτωση

Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για τον οργανισμό μας, καθώς συμμετέχει στον μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας στη σωστή πέψη και απορρόφησή τους. Θεωρητικά λοιπόν θα πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 2,5 λίτρα νερό τη μέρα. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε ότι τις ανάγκες σε υγρά μπορείτε να τις καλύψετε μέσω τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Καθημερινή άσκηση

Κάθε μορφή άσκησης συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού λόγω της ταχύτερης καύσης των θερμίδων, διατηρώντας το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, απομακρύνοντας το τοπικό λίπος. Βελτιώνει την όψη του σώματός μας και συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και της κυκλοφορίας του αίματος οδηγώντας στην τόνωση των μυών. Στο κομμάτι της άσκησης, καλό θα ήταν να βάλουμε και την αερόβια άσκηση αλλά και την ενδυνάμωση, καθώς και τα 2 είδη έχουν διαφορετικά οφέλη, πράγμα απαραίτητο για την υγεία και την εικόνα μας.

Συμπερασματικά, η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν είναι μονόπλευρη και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε με το συνδυασμό κατάλληλου προγράμματος άσκησης και διατροφής για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Infinity Fitness
Λεωφόρος Μεσογείων 237, Νέο Ψυχικό
http://www.infinityfitness.gr
https://www.facebook.com/infinityfitness.gr

Photo credits: @annapostovaya / @derickray (unsplash)

You may also like