Πώς θα «φτιάξω» το σώμα μου μέσα στην καραντίνα; από τον Κωνσταντίνο Κατσαντώνη

Η περίοδος αυτή κάποια στιγμή θα περάσει, η καραντίνα θα λήξει και εμείς σιγά σιγά και σταδιακά θα επιστρέψουμε στις ζωές μας και στις συνήθειές μας. Η περίοδος αυτή, τυγχάνει να συμπίπτει, με την αγαπημένη σε όλους εποχή του καλοκαιριού. Είναι γνωστό ότι η καραντίνα κάποιους τους ανάγκασε να γυμναστούν, αλλά και κάποιους τους «βύθισε» σε έναν λήθαργο απραξίας και ασταμάτητης κατανάλωσης φαγητού, πράγμα που είναι ανθρώπινο, σεβαστό και κατανοητό. Πολλοί λοιπόν με ρωτούν τι μπορούν να κάνουν από εδώ και πέρα αφού αποφάσισαν να δράσουν, για να «προλάβουν να βγουν στην παραλία»…

Πάμε να δούμε μερικές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές τις καθημερινότητάς μας που μπορούν να μας βοηθήσουν

Αρχικά χρειάζεται ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση δε θέλει πανικό. Ποτέ δεν είναι αργά για να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Θέλει όμως συνέπεια, προσήλωση και θέληση..

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι το θέμα της διατροφής. Όχι μόνο σε ποιοτικό αλλά και σε ποσοτικό επίπεδο. Το ξέρω είναι δύσκολο να σταματήσουμε να τρώμε όλα τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους μας  λιπαρά φαγητά, καθώς είναι και ένα μέσο ψυχολογικής διαφυγής για πολλούς, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται, σε ένα βαθμό να γίνει. Το ιδανικό βέβαια είναι να απευθυνθούμε σε ειδικό διατροφολόγο για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας. Αρχικά πρέπει να κόψουμε τις «βόλτες στο ψυγείο» ,είναι ξεκάθαρα περιττές και γίνονται για ψυχολογικούς λόγους στις περισσότερες των φορών. Μειώστε ελαφρώς τις ποσότητες. Αν τρώμε με σωστό αργό ρυθμό, θα δούμε ότι θα χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη ποσότητα φαγητού να χορτάσουμε! Μα γειρέψτε μόνοι σας ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι, αλάτι, λιπαρές σάλτσες ή τηγάνισμα.

Βάλτε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Μια μεγάλη ποσότητα σαλάτας με τα γεύματά μας και ένα φρούτο στα ενδιάμεσα ή στις «λιγούρες» μας θα βοηθήσει πολύ.

Τέλος, σίγουρα θα βοηθήσει η κατανάλωση όσπριων, πουλερικών, αυγων (όλα με μέτρο ) καθώς και ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα!

Πάμε τώρα στο 2ο και εξίσου σημαντικό κομμάτι. Την προπόνηση.

Νομίζω ότι το να μπω στη διαδικασία να πω ότι για να έχουμε το σώμα που θέλουμε, πρέπει να γυμναστούμε, είναι περιττό. Το θέμα όμως είναι τι είδους  προπόνηση πρέπει να κάνουμε αλλά και πώς να την κάνουμε σωστά!

Αν με ρωτάτε, σαφώς πρέπει (όταν τελειώσει όλο αυτό) να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό να μας αναλάβει για να είμαστε ασφαλείς και σίγουροι για το στόχο. Πάμε όμως να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Αρχικά πρέπει  όπως ίσως ξέρουν αρκετοί ότι χρειάζεται αερόβια άσκηση. Σε γενικές γραμμές, το αερόβιο μπορεί να είναι ένας μεγάλος περίπατος, με γρήγορο ρυθμό, το τρέξιμο για ένα συνεχόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και οι εναλλαγές περπατήματος με τρέξιμο. Για παράδειγμα μπορούμε μια μέρα να τρέξουμε 2 δεκάλεπτα ή εικοσάλεπτα συνεχόμενα (τα νούμερα, η μεθοδολογία και η ένταση είναι ανάλογα με το επίπεδο του καθενός) και την άλλη να δοκιμάσουμε 2 με 3 πεντάλεπτα όπου θα το εναλλάσσουμε 30’’ τρεξίματος με 30’ ’γρήγορου περπατήματος .

Το άλλο κομμάτι της προπόνησής μας, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό στο κομμάτι της εμφάνισής μας σωματικά, είναι η προπόνηση ενδυνάμωσης. Ο τρόπος προπόνησης αυτός είναι ο πλέον σημαντικός τρόπος καθώς όχι μόνο μας βοηθάει να σχηματίσουμε τους μύες μας, αλλά βοηθάει στην σωστή λειτουργία των ορμονών μας(πολύ σημαντικές για την καύση του λίπους και όχι μόνο) αλλά και στην πολύ μεγάλη κατανάλωση θερμίδων όχι μόνο στη διάρκεια της προπόνηση αλλά και την υπόλοιπη μέρα.

Αν και δεν είμαι υπέρ της γυμναστικής με βίντεο, στη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε άλλο τρόπο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε έναν coach που εμπιστευόμαστε και να κάνουμε προπόνηση μαζί του διαδικτυακά ή να κάνουμε τα προγράμματα που αναρτά στα social media.

Εδώ πρέπει να δηλώσουμε πάλι πως οι ανάγκες και το επίπεδο του καθενός είναι διαφορετικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τεράστια προσοχή για καλύτερα αποτελέσματα αλλά πρωτίστως για την υγεία του. Σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να εντάξουμε την προπόνησης αυτή στην εβδομαδιαία μας ρουτίνα 3-5 φορές για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα,αν κάνουμε 3 προπονήσεις μπορούμε να αφιερώνουμε τη μία μέρα σε κάτω μέρος και κοιλιακούς,την άλλη σε πάνω μέρος και κοιλιακούς και την 3η να κάνουμε όλο μας το σώμα. Η προπόνηση ενδυνάμωσης αν γίνει σωστά και με σωστή καθοδήγηση , μπορεί πραγματικά να μας αλλάξει τελείως το σώμα, όχι μόνο από την καύση του λίπους, αλλά και από την τρομακτική βελτίωση της στάσης του σώματος, πράγμα εξίσου σημαντικό και εμφανισιακά και μη.

Ο σωστός ύπνος και η ξεκούραση είναι κάτι που πάντα θα «πέφτει στο τραπέζι» τέτοιων συζητήσεων, καθώς κατά την διάρκεια του ύπνου, γίνονται στο σώμα μας όλες οι διεργασίες για να υλοποιηθούν τα αποτελέσματα της προπόνησης. Με άλλα λόγια ,όσο καλή προπόνηση και να κάνουμε, αν δεν κάνουμε συστηματικά καλό ύπνο, θα αργήσουμε πολύ να πετύχουμε τους στόχους μας.

Κλείνοντας πρέπει να τονίσω το κομμάτι της ψυχολογίας. Είναι κυριολεκτικά η αρχή και το τέλος οποιασδήποτε προσπάθειας πάνω σε αυτό το κομμάτι. Όπως συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου, βάλτε έναν μεγάλο βραχυπρόθεσμο  στόχο, αλλά και αρκετούς μικρούς  κοντινούς ώστε να διατηρούμε το κίνητρο αλλά και την χαρά της επίτευξης κάθε ενός στόχου. Το σώμα μας είναι ο «συμπαίχτης» μας σε όλο αυτό και καλό είναι να παίρνει την επιβράβευση που του αξίζει…

Infinity Fitness
Λεωφόρος Μεσογείων 237, Νέο Ψυχικό
http://www.infinityfitness.gr
https://www.facebook.com/infinityfitness.gr

Photo credits: @amentia_monk (unsplash)

You may also like