«Ο Επιθεωρητής έρχεται» στο θέατρο Αριστοτέλειο

2Στο σπίτι της οικογένειας Μπέρλινγκ ετοιμάζονται για μία χαρμόσυνη βραδιά. Η κόρη του Άρθουρ και της Σύμπιλ Μπέρλινγκ, η Σίλα, ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί τον Τζέραλντ Κροφτ, γόνο μίας επίσης εύρωστης οικογένειας. Ο αρραβώνας, εκτός από τα παιδιά, θα ενώσει και τις δύο ισχυρές οικογένειες. Κι όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς, μέχρι τη στιγμή που ένας μυστηριώδης νεαρός, ο οποίος συστήνεται ως ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκουλ, κάνει την εμφάνισή του ανακοινώνοντας το θάνατο μίας πρώην εργάτριας του Μπέρλινγκ. Πέρα από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις, οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και την ίδια τους τη συνείδηση. Μα… ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Επιθεωρητής Γκουλ; Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του;

Η απάντηση του πραγματικό ρόλου του Επιθεωρητή μου δόθηκε μία βραδιά στο θέατρο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310-262051). «Ο Επιθεωρητής έρχεται», το σημαντικότερο ίσως έργο του Τζων Πρίσλεϋ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 22 Μαρτίου, με το Γρηγόρη Βαλτινό να έχει αναλάβει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, ενώ ακόμη ενσαρκώνει τον Άρθουρ Μπέρλινγκ. Ενώ γνώριζα το συγκεκριμένο έργο του συγγραφέα, έτυχε να το δω σ’ αυτήν τη μεταφορά, όπου ο Γρηγόρης Βαλτινός επέλεξε για τον ρόλο του Γκουλ – για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταφορών του «Επιθεωρητή» στη σκηνή – τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, έναν ηθοποιό αρκετά νεότερο σε σύγκριση με παλαιότερες παραστάσεις. Χαρακτηριστικό, δε, είναι το γεγονός πως στο κείμενο προστέθηκε η ατάκα «Μοιάζετε πολύ νέος για επιθεωρητής».
Αν κέρδισε το «στοίχημα»; Για μένα ναι, το κατάφερε. Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθετεί μία παράσταση, αποδίδοντας στο έργο του Πρίσλεϋ τον ίδιο σεβασμό που έχει δείξει και γι’ άλλα έργα στο παρελθόν, διατηρώντας την ατμόσφαιρα του χρονικού πλαισίου της Αγγλίας λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να υποκύπτει σε υπερβολές. Ακόμη με την ερμηνεία του καταφέρνει να αποδώσει σωστά το ρόλο του κυνικού Άρθουρ Μπέρλινγκ, του μεγαλοαστού που έρχεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του, αλλά και μέσω αυτής αναδεικνύει όλους τους συντελεστές της παράστασης, με αποκορύφωμα τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.
papaspiliopoulosΟ νεαρός ηθοποιός ερμηνεύοντας ένα ρόλο που οι περισσότεροι γνώρισαν από ηθοποιούς μεγαλύτερης ηλικίας, έρχεται αντιμέτωπος με μία επαγγελματική πρόκληση, στην οποία βγαίνει νικητής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος, ανεξάρτητα από την ηλικία που προσπάθησαν να αποδώσουν στο Γκουλ στο παρελθόν, ήταν σίγουρα απαιτητικός. Η ήρεμη φυσιογνωμία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, όμως, έδεσε αρμονικά με την αινιγματική παρουσία του Επιθεωρητή, γκρεμίζοντας ίσως και τα στερεότυπα που ίσως έχουν πολλοί θεατές πως όλοι οι ρόλοι έχουν μία συγκεκριμένη ηλικία.

Περισσότερα σχετικά με το ρόλο, όμως, προτιμώ να τα μάθετε στην επερχόμενη συνέντευξη του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου για το The K – Magazine, τη Δευτέρα το πρωί.
Η παράσταση «ο Επιθεωρητής έρχεται» θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη έως και την Κυριακή 28 Απριλίου.

Οι ημέρες και ώρες των παραστάσεων έχουν ως εξής:

Παρασκευή 21:15
Σάββατο 18:15 και 21:15
Κυριακή 19:15

Ακόμη να συμπληρώσω πως η τιμή των 12€ που αφορούσε τις παραστάσεις της Πέμπτης μεταφέρεται για τις παραστάσεις της Παρασκευής.

You may also like