Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα (+τα γνωμικά του που θα μείνουν στην Ιστορία)

ac49861c706e2ebe77719c991cef4c3bΣε ηλικία 95 ετών πέθανε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο Νέλσον Μαντέλα.
Όπως ανακοίνωσε ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Ζούμα ο Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του.
«Ο Μαντέλα έφυγε εν ειρήνη» δήλωσε ο Ζούμα.

Μερικά από τα πιο “γνωστά” γνωμικά του Μαντέλα, που θα μείνουν στην Ιστορία:
«Κατά την διάρκεια της ζωής μου έχω αφοσιώσει το εαυτό μου στον αγώνα του Αφρικανικού λαού. Έχω πολεμήσει εναντίον της λευκής κυριαρχίας, και έχω πολεμήσει εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Έχω λατρέψει το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας όπου όλα τα άτομα θα ζήσουν για πάντα μαζί αρμονικά και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω γι” αυτό. Αλλά, Θεέ μου, εάν χρειαστεί, είναι και ένα ιδανικό που είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω γι” αυτό».

«Δεν είχα καμία επιφοίτηση, καμία προσωπική αποκάλυψη, καμία στιγμή της αλήθειας, αλλά μία σταθερή συσσώρευση από χιλιάδες προσβολές, χιλιάδες εξευτελισμούς και χιλιάδες unremembered στιγμές, που προκάλεσαν μέσα μου έναν θυμό, μία επαναστατικότητα, έναν πόθο να πολεμήσω το σύστημα που φυλάκιζε το λαό μου. Δεν υπήρξε κάποια ξεχωριστή ημέρα όπου είπα, από τώρα και στο εξής θα αφοσιώσω τον εαυτό μου στην απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα βρήκα τον εαυτό μου απλά να το κάνει, και δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά».

«Θα πετύχεις περισσότερα σ” αυτό τον κόσμο μέσα από πράξεις ελέους, απ’ ότι μέσα από πράξεις τιμωρίας».

«Το πρώτο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να έχεις ποτέ επιρροή στην κοινωνία, εάν δεν έχεις αλλάξει τον εαυτό σου… Οι μεγαλύτεροι ειρηνοποιοί είναι όλοι άνθρωποι με ακεραιότητα, ειλικρίνεια αλλά και ταπεινότητα».

«Κανείς δεν γεννιέται μισώντας ένα άλλο άτομο λόγω του χρώματος του δέρματός του, ή λόγω του background του ή της θρησκείας του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν, και εφόσον μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν να αγαπάνε, επειδή η αγάπη έρχεται πολύ πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά από το αντίθετό της».

4e0eab8cd01d5ad9cc60c787ab5b6310«Ενώ έβγαινα από την πόρτα πηγαίνοντας προς την πύλη που θα οδηγούσε προς την ελευθερία μου, ήξερα πως εάν δεν άφηνα την πίκρα και το μίσος μου πίσω, θα ήμουν ακόμα στη φυλακή».

«’Οταν κάποιος ανέβει ένα μεγάλο λόφο, το μόνο που ανακαλύπτει είναι πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόφοι για να ανέβει».

«Έμαθα πως το θάρρος δεν είναι η απουσία του φόβου, αλλά ο θρίαμβος νικώντας τον. Ο θαρραλέος άντρας δεν είναι εκείνος που δεν φοβάται, αλλά εκείνος που θριαμβεύει σ” αυτόν τον φόβο».

«Η μνησικακία είναι σα να πίνεις δηλητήριο και μετά να ελπίζεις πως θα σκοτώσει τους εχθρούς σου».

«Πρέπει να χρησιμοποιούμε το χρόνο και πάντα να συνειδητοποιούμε πως ο χρόνος είναι πάντα ώριμος να κάνει το σωστό».

«Εάν μιλάς σ” έναν άντρα σε μία γλώσσα που καταλαβαίνει, αυτό πηγαίνει στο κεφάλι του. Εάν του μιλάς στη δική του γλώσσα, αυτό πηγαίνει στην καρδιά του».

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».

«Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του. Ένα έθνος δεν θα πρέπει να κρίνεται από το πως αντιμετωπίζει τους ανώτερους πολίτες του, αλλά τους κατώτερους».

«Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλά να απελευθερώσεις κάποιον από τις αλυσίδες του, αλλά να ζεις κατά ένα τρόπο που σέβεται και ενισχύει την ελευθερία των άλλων».

«Μοιάζει πάντα αδύνατο μέχρι να συμβεί».

Πηγή: εδώ

You may also like