Πρόταση για βιβλίο: «Η Αυτοκρατορία των Λύκων» του Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ

Η Αυτοκρατορία των Λύκων 1Η Άννα Χάιμς είναι μία όμορφη νεαρή γυναίκα παντρεμένη με κυβερνητικό στέλεχος, η οποία όμως βασανίζεται από αναμνήσεις που δε μπορεί να προσδιορίσει από πού προέρχονται, κενά μνήμης κι αδυναμία να αναγνωρίσει πρόσωπα, ειδικά αυτό του ίδιου της του συζύγου. Όταν αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να πληθαίνουν, η Άννα θα αρχίσει να αμφιβάλλει όχι μόνο για τη ζωή που νομίζει πως γνωρίζει, αλλά ακόμη και για το ποια είναι αυτή η ίδια. Παράλληλα, ο Πολ Νερτό, με σημαίνουσα θέση στη Γαλλική Αστυνομία, προσπαθεί να εξιχνιάσει τις ειδεχθείς δολοφονίες τριών παράνομων μεταναστριών από την Τουρκία.
Όταν λοιπόν, τα στοιχεία τον φτάνουν σε αδιέξοδο, αναζητά τη συμβολή ενός συνταξιούχου αστυνομικού, του Ζαν-Λουί Σιφέρ, ο οποίος άφησε πίσω του μία μάλλον διφορούμενη φήμη για τις υπηρεσίες του στο αστυνομικό σώμα. Οι δύο αυτές ιστορίες μοιάζουν εντελώς άσχετες μεταξύ τους, όμως σύντομα οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν, καθώς δεν πρόκειται απλά για μία σειρά δολοφονιών και μία γυναίκα με νευρολογικά προβλήματα, αλλά για μία σκοτεινή ιστορία με εγκληματικό, αλλά και πολιτικό υπόβαθρο.

Λίγα χρόνια μετά τα επιτυχημένα «Πορφυρά Ποτάμια», ο Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ συνθέτει και παρουσιάζει μία αστυνομική ιστορία η οποία όσο εξελίσσεται θα μπορούσε να πει κανείς πως ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Όσο η αναζήτηση της Άννα κι η έρευνα των Νερτό και Σιφέρ προχωρούν, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά περισσότερα. Ο Γκρανζέ εμπνέεται γι’ άλλη μία φορά από την ίδια την ιστορία, τοποθετώντας τους χαρακτήρες του σε μία περιπέτεια μυστηρίου και προδοσίας.

Με την πλοκή να κυλάει γρήγορα, με σχεδόν κινηματογραφικούς ρυθμούς, ο συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη εκτός από σασπένς κι αγωνία και «μικρά μαθήματα ιστορίας», με τρόπο που αυτά μόνο βαρετά δεν καθίστανται. Αντίθετα, βοηθούν τον αναγνώστη να ξεκαθαρίσει κάπως και το τοπίο του μυστηρίου. Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, αλλά δυστυχώς για την ταινία δεν έχω ακόμη άποψη. Άλλωστε πλέον προτιμώ να διαβάζω πρώτα το βιβλίο και μετά να παρακολουθώ την αντίστοιχη ταινία, επομένως το ίδιο θα πρότεινα και σε σας!

Η «Αυτοκρατορία των Λύκων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις LIBRO σε μετάφραση Λήδας Παλλαντίου.

Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ 1Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 και προτού ασχοληθεί με τη συγγραφή εργαζόταν ως ελεύθερος ανταποκριτής εφημερίδων, με διακεκριμένα ρεπορτάζ για τους Εσκιμώους, τους Τουαρέγκ και τους Πυγμαίους. Το «Πέταγμα των Πελαργών» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, ενώ γνώρισε την επιτυχία με το μυθιστόρημα του 1999 «Πορφυρά Ποτάμια» που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του Mathieu Kassovitz.

Επίσης αναγνωρισμένο είναι και το «Ελέησόν με», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ και για το οποίο θα επανέλθω κάποια άλλη στιγμή!

You may also like