Πρόταση για βιβλίο: ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ

Η πολυβραβευμένη Tana French αφήνει λίγο στην άκρη τη σειρά του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και γράφει ένα ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ –«απολύτως σαγηνευτικό» σύμφωνα με την Gillian Flynn– που από πολλούς ήδη θεωρείται το καλύτερο βιβλίο της ως τώρα, όπου «η ειρωνεία είναι τόσο δυνατή που θα μπορούσες να την εμφιαλώσεις και να την πουλήσεις ως συμπλήρωμα βιταμινών» δηλώνει χαρακτηριστικά ο γίγαντας Stephen King. Ο Σκοτεινός κήπος είναι το πρώτο standalone αστυνομικό μυθιστόρημα της συγγραφέως, μετά τα έξι βιβλία της ιδιάζουσας αυτής σειράς.
Το νέο της αριστούργημα, που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, είναι το απόλυτο εθιστικό μυθιστόρημα που εξετάζει τις πληγές που δημιουργεί η σχέση μεταξύ του κόσμου και του εαυτού: μπορούμε να αποφύγουμε τη μοίρα ή είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με τις πληγές του παρελθόντος; Τι μπορεί να κρύβει μια εξόχως προνομιακή ζωή;Τι απογινόμαστε, και για ποιες πράξεις είμαστε ικανοί, αν δεν γνωρίζουμε πια ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό;

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Τόμπι ανέκαθεν ήταν τυχερός στη ζωή του. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν. Μια βάναυση επίθεση τον αφήνει τραυματισμένο – και πια δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Αναζητά καταφύγιο στο πατρικό του, ένα σπίτι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια του και τα εφηβικά πάρτι με τα ξαδέλφια του. Όμως, λίγο μετά την άφιξή του εκεί, ανακαλύπτεται ένα κρανίο κρυμμένο στη γέρικη φτελιά του κήπου. Κι ο Τόμπι αναγκάζεται να επανεξετάσει όσα γνωρίζει για την οικογένειά του, το παρελθόν του, τον ίδιο του τον εαυτό.

Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο αποτέλεσε το μακάβριο εύρημα μιας ομάδας παιδιών στον κορμό ενός δέντρου το 1943 στο Worcestershire. Η ταυτότητα του σκελετού μιας γυναίκας που βρέθηκε παραχωμένη εκεί παραμένει άγνωστη, αν και έναν χρόνο αργότερα, εμφανίστηκε στο Μπέρμινχαμ ένα γκράφιτι που έθετε το εξής ερώτημα: «Ποιος έβαλε την Μπέλλα στη φτελιά;». Ο αδερφός της French της έστειλε με e-mail ένα άρθρο γι’ αυτή την υπόθεση με το σχόλιο «Αυτό ακούγεται σαν βιβλίο της Tana French» κι έτσι ξεκίνησε την έρευνά της, που εντέλει κατέληξε στη συγγραφή του Σκοτεινού κήπου.

«Εξαιρετικό…. Μια ιστορία για το πώς όλα μπορούν να στραβώσουν, αντάξια του Τόμας Χάρντι στα καλύτερά του… Το βιβλίο απογειώνεται από την τολμηρή, σχεδόν εμμονική πρόζα της French… Μία καλή δουλειά από μία καλή συγγραφέα. Τι τύχη για τον αναγνώστη».

 Stephen King

Photo credits: @kimberlyfarmer (unsplash)

You may also like