Τα παιδιά είναι στο σπίτι ξανά…

Πώς οργανώνουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας, ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι; Τρία tips που ίσως βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας…

Τα παιδιά στο σπίτι για άλλη μια φορά. Συνεπείς πολίτες μιας δύσκολης χρονιάς που τα θέλει να αυτορυθμίζονται συνεχώς σε όλες αυτές τις μεταβολές, χωρίς να προλαβαίνουν να κατανοήσουν ή να συνηθίσουν, έστω για λίγο μια καθημερινότητα που «σχεδόν αρχίζει» αλλά μένει συνεχώς στη μέση. Αφού προσαρμόστηκαν άψογα με την ιδέα και την εφαρμογή της μάσκας τόσο καιρό, καλούνται να προσαρμοστούν για άλλη μια φορά στα καινούργια δεδομένα. Προσωπικά είμαι υπερήφανη για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού για την συνέπεια τους και την προσαρμοστικότητα τους σε όλα, ενώ αντιθέτως δυσαρεστούμε για κάποιους δασκάλους που δηλώνουν anti-mask! Πώς θα τα βοηθήσουμε αυτή την περίοδο;

Οργάνωση του χρόνου

Συνεχίστε μια καθημερινότητα όπως και πριν. Ξυπνήστε την συνηθισμένη σας ώρα ή το πολύ ένα μισάωρο πιο αργά λόγω της μη μετακίνησης, φτιάξτε την καινούργια σας ρουτίνα χωρίς πολλές παρεκκλίσεις από τις παλιές. Τι εννοούμε; Ακόμη και αν το πρόγραμμα αργήσει να μπει σε ροή, εσείς προσπαθήστε να τους μεταδώσετε πως συνεχίζετε μια ρουτίνα σχολείου και οποιαδήποτε άλλης δραστηριότητας που μπορεί να παρακολουθείτε, έτσι ώστε να μην χάσετε χρόνο και χαθείτε στο κενό χρόνο. Τα παιδιά χρειάζονται το προγράμματα τους για να νιώθουν ασφαλείς.

Ώρα για παιχνίδι

  Τα παιδιά χρειάζονται τους φίλους τους. Όσο κι αν προσπαθούν να καταλάβουν πόσο αναγκαίο είναι να κρατήσουμε τις αποστάσεις αυτή την εποχή, συγχρόνως νιώθουν μοναξιά ή θλίψη για την απομάκρυνση από το παιχνίδι μαζί με τους φίλους τους. Είναι αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο παρά ο εγκλεισμός καθαυτός στο σπίτι. Προσπαθήστε να μιλούν συχνά με τους φίλους τους και προτιμήστε να ασχολείστε με παιχνίδια ή ασχολίες που θα τους δημιουργήσουν ένα κλίμα περισσότερο ξεγνοιασιάς. Αφιερώστε όσο χρόνο μπορείτε για να τα ακούτε, έτσι ώστε να σας μιλούν για ό,τι τους απασχολεί.

Μια αγκαλιά

  Ό,τι και αν συμβεί, όσο σοβαρό είναι ή μη τα παιδιά ηρεμούν τις περισσότερες φορές με μια αγκαλιά. Είναι το σημείο επαφής με την ασφάλεια και την αγάπη σας προς αυτά. Δεν χρειάζονται λόγια τις περισσότερες φορές είτε αισθάνονται χαρούμενα είτε είναι λυπημένα ή αγχωμένα, μια αγκαλιά είναι πάντοτε ηρεμιστική! Είναι ό,τι καλύτερο για τις δύσκολες ώρες, να μην το ξεχνάμε ποτέ. Η αλήθεια είναι πως την χρειάζονται πολύ περισσότερο τώρα παρά ποτέ. Μια αλυσίδα εμπιστοσύνης και αγάπης. Επωφεληθείτε όταν είστε μαζί  και αφήστε τον χρόνο να κυλήσει.

Μια αγκαλιά, ένα φιλί και ένα χαμόγελο.

Photo credits: @isaacquesada (unsplash)

You may also like