Πρόταση για (χριστουγεννιάτικο) dvd: The Shop Around The Corner

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι αγαπημένοι του The K-Magazine! Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, με λάμψη κι ευλογία! Ελπίζω να σας βρίσκω χαρούμενους και γεμάτους μετά από το γεύμα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα! Αν, λοιπόν, απόψε σας βρίσκω να… χωνεύετε τη λαχταριστή γαλοπούλα και τα γλυκά των ημερών, νομίζω πως μία ταινία που διαδραματίζεται αυτή τη μαγική μέρα είναι ό, τι πρέπει! Εγώ πάντως νιώθω εδώ και καιρό πως Χριστούγεννα χωρίς ταινία με τον James Stewart δεν είναι ολοκληρωμένα…

Βουδαπέστη, 1937. Ο Alfred Kralik (James Stewart) εργάζεται ως πωλητής στο κατάστημα δερμάτινων ειδών του κου Matuschek (Frank Morgan) κι είναι ο καλύτερος πωλητής του καταστήματος. Αυτό, όμως, θα αλλάξει όταν ο κος Matuschek αποφασίζει να προσλάβει μία ακόμη κοπέλα, την Klara Novak (Margaret Sullavan). Η αντιπάθεια ανάμεσα στην Klara και τον Alfred είναι εμφανής και φυσικά δε διστάζουν να την αποδεικνύουν ο ένας στον άλλον σε κάθε περίσταση. Πού να μάθουν, όμως, πως οι δύο τους στην ουσία… είναι ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον, καθώς αλληλογραφούν μην έχοντας ανταλλάξει ονόματα και λεπτομέρειες για τη ζωή τους (μικροπράγματα, ε;)!

Η ταινία “Το Μαγαζάκι Στη Γωνία” βασίζεται στο θεατρικό έργο “La Parfumerie” του Ούγγρου συγγραφέα Miklós László κι η διασκευή του κινηματογραφικού σεναρίου φέρει την υπογραφή του Samson Raphaelson (“Suspicion, 1941). Η σκηνοθεσία είναι του Ernst Kubitsch (“Bluebeard’s Eighth Wife”, 1938).

Σας θυμίζει η όλη υπόθεση κάτι από το σύγχρονο “You’ve Got Mail” του 1998; Σωστά! Η εκλιπούσα σεναριογράφος Nora Ephron εμπνεύστηκε μία από τις πιο επιτυχημένες της δημιουργίες από την κινηματογραφική εκδοχή του θεατρικού του László. Κι αν και το “Έχετε Μήνυμα Στον Υπολογιστή Σας” είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες, η αλήθεια είναι πως το  “The Shop Around The Corner” έχει το κάτι διαφορετικό.

Ίσως επειδή πρόκειται για μία παλιά ταινία (μόνο εβδομήντα επτά ετών!), και με τον παλιό (καλό) ασπρόμαυρο κινηματογράφο να εντυπωσιάζει μέσα στην απλότητά του. Ίσως επειδή κι οι χαρακτήρες διακατέχονται από μία λεπτότητα – ας το παραδεχθούμε, η αμεσότητα της εποχής που ζούμε κάνει τους ανθρώπους κάπως πιο… άγαρμπους στη ζωή τους και τις σχέσεις τους.

Το “Μαγαζάκι Τη Γωνία”, όμως, είναι μία ταινία που από πολύ νωρίς στην ιστορία του κινηματογράφου μας μαθαίνει πως το αναπάντεχο είναι… μαγικό! Κι αυτό οφείλεται στα μπερδέματα που δημιουργεί ο Raphaelson στους χαρακτήρες της ιστορίας του. Η ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι των πρωταγωνιστών και στην οποία ο θεατής αντιλαμβάνεται γρήγορα τη μεταξύ τους έλξη αποτυπώνεται τόσο απολαυστικά που σε κάνει να χαμογελάσεις σε κάθε λεπτό της ταινίας. Και μπορεί η εξέλιξη να είναι προβλεπόμενη, ειδικά αν ο θεατής είναι ήδη υποψιασμένος έχοντας δει το “You’ve Got Mail” (λογικό, φυσικά), κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι η όλη ροή. Γιατί γύρω από τον Alfred και την Klara, ο Raphaelson αλλά και ο Kubitsch εξερευνούν και τους χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν, όπως το φιλήσυχο Pirovitch ή ακόμη και τον αυστηρό ιδιοκτήτη του Matuschek & Company.

Γιατί η ταινία κατατάσσεται στη λίστα των χριστουγεννιάτικων ταινιών που πρέπει κάποιος να δει την περίοδο των Χριστουγέννων; Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της πλοκής εκτυλίσσεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μία εποχή που για πολλούς σηματοδοτεί τη νέα οπτική των καταστάσεων και την ελπίδα να ξεκινήσει κάτι νέο και φυσικά όμορφο ώστε να το διατηρήσουμε με την έλευση του νέου χρόνου. Περισσότερα θα μου επιστρέψετε να σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, κανείς δεν αγαπά ούτε τα spoilers ούτε τους… spoiler-άδες!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Χρόνια Πολλά σε όλους, με Υγεία, Τύχη και Χαρά!


Πρωταγωνιστούν: James Stewart, Margaret Sullavan, Frank Morgan, Felix Bressart, William Tracy, Joseph Schildkraut, Sara Haden, Inez Courtney κ.α.

You may also like