Πώς μειώνουμε τη ζάχαρη από το πρωινό;

Έχοντας γυρίσει από τις διακοπές, μπαίνετε σιγά-σιγά στους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να βρείτε ένα πρωινό που θα σας γεμίσει ενέργεια και ευεξία, για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, αλλά θα είναι παράλληλα και θρεπτικό;

Κείμενο: Βάσια Κωνσταντινίδη

Πρωινό που θρέφει σώμα και νου
Θα σας έλεγα, λοιπόν, πως ένα λαχταριστό μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης συνδυασμένο με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή γιαούρτι, μπορεί να έχει κάλλιστα αυτό το ρόλο! Το ζητούμενο είναι πως θα αξιολογήσετε πόσο θρεπτικό είναι. Και τι εννοούμε με τον όρο θρεπτικό; Να σας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για τις πρωινές σας ασχολίες, να σας εφοδιάζει με πρωτεΐνη για καλύτερο κορεσμό, με βιταμίνες και μέταλλα που θα θρέψουν το μυαλό σας και το σώμα αλλά παράλληλα, να παραμένει χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη.

Πόση ζάχαρη στα δημητριακά;
Η ζάχαρη είναι η πρώτη γεύση που αναζητάμε από μωρά κιόλας! Επομένως, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί και γευστικά, δε χρειάζεται να την αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθετε να την αναγνωρίζετε, αποκρυπτογραφώντας σωστά τις ετικέτες τροφίμων. Στο παρακάτω infographic, μπορείτε να δείτε τρεις από τις γνωστές εταιρείες δημητριακών και τα θρεπτικά συστατικά (ανά 100γρ) που αναγράφονται στην ετικέτα των «απλών» δημητριακών τους, χωρίς προσθήκη δηλαδή φρούτων, σοκολάτας κ.α.

Θα αναγνωρίσετε τη ζάχαρη με την αναγραφή «εκ των οποίον σάκχαρα» κάτω από τους υδατάνθρακες.

Συγκρίνετε τις ετικέτες στα δημητριακά που αγοράζετε και επιλέξτε αυτό με τη χαμηλότερη δυνατή ποσότητα σακχάρων. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει, ώστε να συγκρίνετε όμοια δημητριακά μεταξύ τους. Όταν για παράδειγμα στα δημητριακά σας μπαίνουν κι άλλα συστατικά, όπως φρούτα ή σοκολάτα, σίγουρα για κάποιους από εσάς θα κάνουν ακόμα πιο γευστικό το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο… τα σάκχαρα θα αυξηθούν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν τα φρούτα ή τη ζάχαρη της σοκολάτας, που κάποιοι από εσάς δεν μπορείτε να αποχωριστείτε. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Δεν υπάρχει λόγος να τα αποφύγετε! Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα ισορροπημένο προϊόν που θα συνδυάσει τη γεύση αυτή με τη χαμηλότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης, από το να αναζητήσετε τη γλυκιά γεύση αργότερα μέσα στην ημέρα σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Ένα ολοκληρωμένο πρωινό
Παράλληλα με τη ζάχαρη, φροντίστε για τη συνολική εικόνα του πρωινού σας. Επιλέξτε ένα πρωινό πλούσιο σε προϊόντα ολική άλεσης, συνεπώς φυτικές ίνες, να περιέχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων και βιταμινών του συμπλέγματος Β για ενέργεια στα ύψη, αλλά και πρωτεΐνες, οι οποίες εκτός από ενέργεια θα σας κρατήσουν χορτάτους κατά τις πρωινές σας εργασίες.

Καλή σας ημέρα και καλή όρεξη!

Πηγή

You may also like