Πώς να προετοιμαστείτε για το 1ο ραντεβού στο Ιατρείο Μνήμης, από την Όλγα Λυμπεροπούλου

doctor visitΗ πρώτη εξέταση σε ένα Ιατρείο Μνήμης αποτελεί συχνά πηγή άγχους τόσο για τον άμεσα ενδιαφερόμενο, όσο και για τον άνθρωπο που τον συνοδεύει. Οι παρακάτω πληροφορίες και προτάσεις θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το ραντεβού σας και να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επίσκεψή σας στο Ιατρείο.

 • Επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Ιατρείου για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την επιθυμητή ημερομηνία, ώστε να αποφύγετε την πολυήμερη αναμονή. Δώστε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για να μπορούν να σας εντοπίσουν άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντηση.
 • Επιλέξτε να κλείσετε το ραντεβού σας μία ημέρα που να έχετε άνεση χρόνου. Συνήθως, η πρώτη επίσκεψη διαρκεί περισσότερο απ’ ότι οι επόμενες. Υπολογίστε ότι θα χρειαστεί να παραμείνετε στο Ιατρείο για τουλάχιστον 45 – 60 λεπτά.
 • Αν το ραντεβού αφορά εσάς, καλό θα ήταν να έρθετε μαζί με κάποιον που σας γνωρίζει καλά (π.χ. ένα μέλος της οικογένειας ή ένα στενό φίλο). Πολλές φορές οι οικείοι μας παρατηρούν δυσκολίες και αλλαγές που εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε. Για αυτό και οι παρατηρήσεις τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ειδικούς. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το αν ο άνθρωπος που σας συνοδεύει θα είναι παρών κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή όχι, είναι μία απόφαση που ανήκει σε σας.
 • Αν το ραντεβού αφορά ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ελάτε μαζί από την πρώτη επίσκεψη. Να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε τη δυνατότητα και το χρόνο να συζητήσετε κατ’ ιδίαν με το γιατρό τις ανησυχίες σας ή πληροφορίες που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να αναφέρετε μπροστά στον ανθρώπου που πρόκειται να εξεταστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προτιμότερο ο εξεταζόμενος να συνοδεύεται από το ίδιο πρόσωπο σε κάθε επίσκεψη.
 • Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο αρνείται ότι ξεχνά και ότι υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί σε ένα Ιατρείο Μνήμης, επιστρατεύστε τη διπλωματία σας και επικαλεστείτε τη σημασία της προληπτικής εξέτασης.
 • Σημειώστε τα συμπτώματα που έχετε εντοπίσει, ώστε να μην σας διαφύγει κάτι σημαντικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διεπιστημονική ομάδα του Ιατρείου. Τι είδους δυσκολίες έχετε παρατηρήσει; Πότε ξεκίνησαν; Παραμένουν σταθερές ή επιδεινώνονται;
 • Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας:

α) το βιβλιάριο υγείας, ώστε να μπορέσει ο γιατρός να σημειώσει στο ιατρικό σας ιστορικό τα φάρμακα που παίρνετε,

β) τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και

γ) όλες τις πρόσφατες εξετάσεις σας (αίματος κλπ), καθώς και παλαιότερες αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, αν υπάρχουν. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση πριν το ραντεβού.

*Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στο Ιατρείο Μνήμης, θα γίνει αρχικά λήψη του ιατρικού και κοινωνικού σας ιστορικού. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί νευρολογική εξέταση από το γιατρό του τμήματος και νευροψυχολογική αξιολόγηση από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο.

500_1188325420_home_doctor_visit_caνευροψυχολογική αξιολόγηση πραγματοποιείται με τη μορφή ερωτήσεων κατάλληλων για το μορφωτικό επίπεδο του εξεταζόμενου,στις οποίες απαιτείται άλλοτε προφορική και άλλοτε γραπτή απάντηση. Τα tests, όπως λέγονται, δεν αξιολογούν τη νοημοσύνη ή τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κανείς στο σχολείο, αλλά τις λειτουργίες του εγκεφάλου (π.χ. τη μνήμη, την προσοχή, το λόγο, την κρίση).Δεν επιτρέπεται η παρουσία του ανθρώπου που συνοδεύει τον εξεταζόμενο κατά τη διάρκεια της νευροψυχολογικής αξιολόγησης.

 • Ο γιατρός,συνδυάζοντας όλες τις πληροφορίες που έχουν συλλεγεί, θα αποφασίσει αν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον εξετάσεις ή να πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή και θα σας ενημερώσει για το πότε θα πρέπει να κλείσετε το επόμενο ραντεβού.
 • Μία παράκληση που ακούμε συχνά από τους συνοδούς, είναι να μην γίνει αναφορά σε «φορτισμένους» όρους, όπως είναι η «άνοια» και το «Αλτσχάιμερ». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τα Ιατρεία Μνήμης έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να μπορούν να χειρίζονται με διακριτικότητα και ευαισθησία τις διαταραχές μνήμης των εξεταζόμενων. Αυτό βέβαια δεν να σημαίνει ότι θα αποκρύψουν την αλήθεια από ανθρώπους που η νοητική τους κατάσταση τους επιτρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας τους.
 • Ορισμένοι από τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχές των γνωστικών τους λειτουργιών, εκφράζουν σκέψεις ή εκδηλώνουν συμπεριφορές που κάνουν τους φροντιστές τους να νιώθουν άβολα. Μη διστάσετε να μιλήσετε γι’ αυτές στους επαγγελματίες υγείας του τμήματος. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε ή να νιώσετε άσχημα αν εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς αποτελούν μέρος της νόσου, γεγονός που οι ειδικοί γνωρίζουν καλά.
 • Αν δεν είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε απόλυτα όλα όσα λέγονται κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Ιατρείου, ζητήστε διευκρινήσεις. Μην φύγετε από το Ιατρείο με άλυτες απορίες. Οι ειδικοί βρίσκονται εκεί για να απαντήσουν σε όλες σας τις ερωτήσεις.

Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, MSc
Ιατρείο Μνήμης – Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ&
www.trainyourbrain.gr

You may also like