Σκέψου εσένα…

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Είναι πολύ σημαντικό όλες οι γυναίκες να είναι πληροφορημένες για τον καρκίνο του μαστού, τη μαστογραφία και τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της χρόνιας ασθένειας.
Δεν πρόκειται να μπω σε ιατρικές λεπτομέρειες ούτε να μιλήσω για μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων μετατρέποντάς τους σε ποσοστά και μάζες. Πρέπει όμως να μιλήσουμε για τις συμπεριφορές υγείας που διαθέτουμε και που είναι καθοριστικές για την ποιότητα της ζωής μας αλλά και την πορεία αυτής.

Υπάρχουν άνθρωποι που παρόλο που εμφανίζουν συμπτώματα που δε συμβαδίζουν με την καλή υγεία τα αμελούν και δεν τα εξετάζουν ενώ από την άλλη υπάρχουν άλλοι οι οποίοι μεγαλοποιούν τα συμπτώματα που έχουν και τρέχουν σε γιατρούς για να ανακαλύψουν την επικίνδυνη ασθένεια που ίσως έχουν. Κανένα από τα δύο άκρα δεν είναι αποτελεσματικό και το ισορροπημένο πρότυπο συμπεριφοράς υγείας χαρακτηρίζεται από συχνές εξετάσεις, αποφυγές υπερβολών αλλά και σεβασμό των συμβουλών των ειδικών.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού όπως και σε κάποιες άλλες μορφές του, η πρόληψη είναι η πιο σίγουρη μέθοδος καταπολέμησης. Η έννοια της πρόληψης σε αυτή την περίπτωση έχει την έννοια της έγκαιρης διάγνωσης και αντίστοιχης καταπολέμησης. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κάνουμε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο μαστογραφία, όπως έλεγε και μία γνωστή καμπάνια, προγραμματίστε το κάθε χρόνο στα γενέθλιά σας, κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και σεβαστείτε την θηλυκή και ατομική ταυτότητά σας.

Στην περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ή βρίσκεστε σε φάση θεραπείας καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προσωπικών ερωτημάτων και δυσκολιών που βασανίζουν ένα άτομο που έχει την εμπειρία μίας χρόνιας ασθένειας.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση αυτής της μορφής καρκίνου η ασθένεια πολλές φορές ταυτίζεται με τη θηλυκότητα της γυναίκας και η αφαίρεση του μαστού με τον ευνουχισμό. Ο ειδικός ψυχολόγος σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει στην αποδοχή της διάγνωσης και του νέου τρόπου ζωής που επιβάλλει η νέα τάξη πραγμάτων αλλά και την καλύτερη προσαρμογή και αποδοχή των νέων συνηθειών που πρέπει να υιοθετήσει η γυναίκα προκειμένου να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη.

Σεβάσου τη ζωή σου, σεβάσου τον εαυτό σου, να υιοθετείς θετικά πρότυπα υγείας που περιλαμβάνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συχνές εξετάσεις. Το να υποκρινόμαστε ότι κάτι δεν υπάρχει δε σημαίνει ότι το εξαφανίζουμε!

You may also like