Τι εννοούμε όταν λέμε “Intermittent fasting” aka διακεκομμένη νηστεία; (Pt. I)

 

Όταν ακούμε να μας μιλάνε για δίαιτα, αυτόματα μέσα μας νιώθουμε να αντικρούονται η επιθυμία για μία πιο υγιεινή διατροφική ρουτίνα με το δισταγμό μας να… αποτάξουμε γαστρονομικές παρασπονδίες. Ωστόσο, μία νέα διατροφική τάση φαίνεται να ανατέλλει για την οποία μέρα με τη μέρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν και τα αναγκαία προς εμάς οφέλη. Ο λόγος για τη διακεκομμένη νηστεία ή αλλιώς Intermittent fasting.

Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει χρονικά διαστήματα κατά τα οποία η πρόσληψη θερμίδων είναι σημαντικά μικρότερη. Αυτή η εναλλαγή των διαστημάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλάζει τον κυτταρικό και μεταβολικό ρυθμό του σώματός μας με τρόπους που σταδιακά ωφελούν την υγεία μας. Παρά το γεγονός πως ακόμη υπάρχουν κάποιες απορίες, οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει κάποια πλεονεκτήματα της διακεκομμένης νηστείας.

Πώς λειτουργεί;

Το κύριο “καύσιμο” του σώματος είναι η γλυκόζη, όμως με τη νηστεία τα επίπεδά της μειώνονται, οπότε το σώμα αναγκάζεται να αντλήσει ενέργεια από αλλού. Έτσι το σωματικό λίπος μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα. Τα οξέα αυτά απορροφώνται από το αίμα και στη συνέχεια παράγονται κετόνες κι αυτές είναι πλέον το νέο “καύσιμο” του οργανισμού. Η αλλαγή αυτή είναι που αλλάζει και το μεταβολικό ρυθμό.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε δύο τακτικές διακεκομμένης νηστείας. Η πρώτη βασίζεται στο χρόνο που τρώμε, με λίγα λόγια, το σώμα δεν πρέπει να λάβει τροφή για διάστημα οκτώ έως δώδεκα ωρών, με την τακτική αυτή να μπορεί να εφαρμοστεί σε καθημερινή βάση. Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδανικές ώρες για φαγητό είναι μεταξύ 7 και 10 το πρωί και στη συνέχεια ένα οκτάωρο μετά – οπωσδήποτε όχι, όμως, πριν κοιμηθούμε.

Η δεύτερη τακτική γίνεται με τις μέρες, δηλαδή μπορούμε να “νηστέψουμε” (δηλαδή να φάμε ώστε να προσλάβουμε το πολύ πεντακόσιες θερμίδες) δύο μέρες μέσα στη βδομάδα, διατηρώντας ένα πλήρως διατροφικό πλάνο τις υπόλοιπες μέρες. Η πιο συνήθη αντιστοιχία είναι η “5 προς 2” – για παράδειγμα νηστεία Δευτέρα και Πέμπτη και κανονική κατανάλωση φαγητού τις υπόλοιπες μέρες.

Φυσικά πριν πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρέπει να έχουμε συμβουλευθεί το γιατρό μας, αφότου έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προσδοκίες μας από αυτό.

Μείνετε συντονισμένοι, γιατί στο επόμενο… επεισόδιο θα μάθουμε γιατί η διακεκομμένη δίαιτα γίνεται τόσο δημοφιλής!

You may also like