Το χειμώνα διατηρούμε τα χείλη μας… για φίλημα!

               Όλες μας θέλουμε χείλη υγιή και, όπως προανέφερα, για φίλημα! Το χειμώνα, όμως, τα χέιλη μας ταλαιπωρούνται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα αυτά να ξηραίνονται και να “σκάνε”. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων της υγρασίας με αποτέλεσμα η υγρασία των χειλιών να εξατμίζεται.

               Σε αντίθεση με το υπόλοιπο δέρμα, τα χείλη δεν προστετύονται από κεράτινη στιβάδα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα στην ξηρή ατμόσφαιρα του χειμώνα. Εκτός αυτού, όμως, τα ξηρά χείλη μπορούν να είναι παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής όπως αντιισταμινικά ή αγωγή για έντονες περιπτώσεις ακμής. Επίσης μπορεί να παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα όπως οδοντόπαστες ή καλλυντικά. Αν κι η εύκολη λύση είναι να τα υγράνουμε με τη γλώσσα, η ελάχιστη αυτή ανακούφιση διαρκεί μέχρις ότου κι αυτή η υγρασία εξατμιστεί και πολύ πιθανό να ξηράνει τα χείλη ακόμη περισσότερο.

               Επομένως, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η επιμελής τους φροντίδα. Πώς γίνεται αυτό;

               01 Προτιμούμε συστατικά που καταπραΰνουν τα χείλη. Το πετρέλαιο, η σιλικόνη, η λανολίνη, το βούτυρο καριτέ και το κερί δημιουργούν στα χείλη ένα στρώμα προστασίας που εγκλωβίζοντας την υγρασία που έχουν ανάγκη. Επίσης, το υαλουρονικό οξύ κι η γλυκερίνη βοηθούν το δέρμα να απορροφήσει ευκολότερα την υγρασία. Κατά περιπτώσεις, ένα προϊόν με μόλις 1% περιεκτικότητα υδροκορτιζόνης μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν φλεγμονές.

               02 Αποφεύγουμε συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς. Η μενθόλη κι η καμφορά μπορεί να δίνουν ένα αίσθημα δροσιάς στα χείλη κατά την εφαρμογή, όμως στην πραγματικότητα περισσότερο θα προκαλέσουν ενόχληση παρά θα εξομαλύνουν την ξηρότητα. Επίσης, συστατικά απολέπισης όπως το σαλικυλικό οξύ καλό είναι να αποφεύγονται, όπως και η καψαΐκίνη που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο.

               03 Προσέχουμε για τυχόν αντιδράσεις. Ακόμη και υλικά όπως το κερί μέλισσας, το έλαιο καρύδας ή και βαφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αν παρατηρήσουμε πως το προϊόν μας δε βελτιώνει την κατάσταση αλλά αντίθετα την επιδεινώνει, ίσως χρειαστεί συμβουλή δερματολόγου.

               04 Δεν παραβλέπουμε την ανάγκη του γιατρού. Αν το σκάσιμο στα χείλη επιμένει ή παρατηρούμε πως ένα τμήμα των χειλιών παραμένει ερεθισμένο, πιθανώς να μην πρόκειται απλά για ξηρότητα. Σε κάθε περίπτωση, όταν το προϊόν μας δε μας καλύπτει, απευθυνόμαστε στο δερματολόγο μας.

               Ποιο είναι το δικό μας top 3;

               Η ελαφριά σύσταση του French Kiss lip balm της Caudalie προσφέρει ενυδάτωση και προστασία από την πρώτη κιόλας εφαρμογή. Επιπλέον, δίνει ένα φινίρισμα λάμψης και ένα διακριτικό χρώμα της επιλογής σας.


Caudalie French Kiss lip balm

                              Με την αλόη, το βούτυρο καριτέ και το κερί μέλισσας να είναι κάποια από τα ισχυρότερα συστατικά του, το Extra Care Lip Balm του Korres δημιουργεί ένα ισχυρό στρώμα προστασίας και ανακούφισης στα σκασμένα χείλη.

Extra Care Lip Balm Korres

                              Τέλος, το προσωπικό μου αγαπημένο είναι το Rich Mocha Balm του Dr. PAWPAW από το One Beauty. Η παπάγια, η αλόη και το λάδι ελιάς ενυδατώνει, θρέφει και προστατεύει τα χείλη για ώρες. Δίνει ένα φυσικό nude χρώμα και (added bonus) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρουζ. Φυσικά, μπορείτε να διαλέξετε απόχρωση ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας!

Rich Mocha Balm του Dr. PAWPAW

                              Ας κάνουμε κι αυτό το χειμώνα τα χείλη μας τόσο λαχταριστά… για φίλημα, τι λέτε;

               Πηγή: Prevention

               Banner photo credits: Vashtie

You may also like