Τροφική αλλεργία, από τον Νίκο Μαραβέγια

food allergy

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Η τροφική αλλεργία (Τ.Α) προκύπτει από την ανοσιακή αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε θεωρητικά αβλαβείς περιβαλλοντολογικές πρωτείνες (αλλεργιογόνα) οι οποίες προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο μέσω των τροφών. Αφορά παιδιά και ενήλικες, η συχνότητά της αυξάνεται στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες (1-5% Ε.Ε, 1.5-4,2% ΗΠΑ, έως 10% Αυστραλία) και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ευαίσθητων αυτών ανθρώπων.
Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 170 αλλεργιογόνα, αν και η μειοψηφία από αυτά (που περιέχονται κυρίως σε θαλασσινά,αυγά,όσπρια,γάλα, ξηρούς καρπούς) είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων Τ.Α.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και συνήθως εμφανίζονται δύο ώρες μετά την λήψη της ένοχης τροφής (ο χρόνος εξαρτάται και από τυχόν λήψη αιθανόλης η άσκηση η ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες), δυνατόν να παρουσιασθούν:
1) συμπτώματα από τον στοματοφάρυγγα (οίδημα χειλέων,παρειών και μαλακής υπερώας, αίσθημα πνιγμονής και πόνου στον φάρυγγα)
2) γενικευμένο κνιδωτικό εξάνθημα – urticaria (με τις γνωστές <Urticaria-pigmentosa-Imageκαντήλες>) και
3) γενικευμένη αναφυλακτική αντίδραση με υπόταση,διάρροιες,κοιλιακά άλγη,κυάνωση.

symptom food allergyΗ τρέχουσα αντιμετώπιση της Τ.Α περιλαμβάνει α) την αυστηρή αποφυγή της ένοχης τροφής β) την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και γ) την αυτοχορήγηση ενέσιμης anapenαδρεναλίνης. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και η αποευαισθητοποίηση/ανοσοθεραπεία -τεχνική που εφαρμόζεται από δεκαετίες στο βρογχικό άσθμα και την σοβαρή αλλεργία από δήγματα εντόμων. Παρά ταύτα οι κίνδυνοι εμφάνισης Τ.Α δεν εξαλείφονται, είτε γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα λήψης εκ λάθους αλλεργιογόνου τροφής, είτε γιατί αλλεργιογόνα εμπεριέχονται σε θεωρούμενες αθώες τροφές.

Έτσι λοιπόν απαιτούνται νεώτερες και αποτελεσματικότερες θεραπευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της Τ.Α, και σαν μία τέτοια φαίνεται ότι θα είναι η χορήγηση σε ενέσιμη μορφή μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της IgE ige (της κυριότερης ανοσοπρωτεϊνης του ανθρώπινου οργανισμού που εμπλέκεται στην αλλεργία).

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like