Υγεία: 20 Μύθοι & Αλήθειες…

sugar lipsΜπορεί να πάθουμε τίποτα αν πίνουμε πολύ νερό; Είναι το λευκό  κρασί καλύτερο από το κόκκινο; Η ζάχαρη προκαλεί υπερδραστηριότητα στα παιδιά;Παχαίνουν οι ξηροί καρποί; Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες λευκαίνουν όντως τα δόντια; Είναι μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να είμαστε υγιείς και να μην πέφτουμε σε “παγίδες”!

1. Είναι αποτελεσματικά τα σιρόπια για τον βήχα;

Όχι. Το 2006 η αμερικανική ιατρική ένωση συμφώνησε πως η πλειοψηφία των σιροπιών δεν είναι αποτελεσματική επειδή περιέχουν πολύ μικρή δοσολογία των συστατικών που καταπολεμούν το βήχα. Τα μόνα σιρόπια που ανακουφίζουν από το βήχα είναι εκείνα που περιέχουν αντισταμινικά.

2.Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί υπερδραστηριότητα στα παιδιά;

Όχι. Η μελέτη 23 ερευνών απέδειξε ότι η ζάχαρη δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τη συμπεριφορά των παιδιών.

3.Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά οδηγούν στον διαβήτη;

Ναι. Έρευνα της Αμερικανικής Φαρμακευτικής ομοσπονδίας έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα αύξησαν κατά 83% τις πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2.

4.Χρειάζομαι αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30;

Όχι. Τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 30 μπλοκάρουν το 97% των βλαβερών υπεριωδών ακτίνων. Ο μεγαλύτερος δείκτης προστασίας δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Αυτό μου μετρά είναι το αντηλιακό σας να καλύπτει τόσο της UVA όσο και τις UVB ακτίνες του ήλιου.

5.Το όξινο γλουταμινικό νάτριο που περιέχεται στο κινέζικο φαγητό προκαλεί πονοκεφάλους;

Όχι. Δεν αποδεικνύεται καμία σχέση του συστατικού αυτού με τη δημιουργία πονοκεφάλων. Η ψευδής αυτή αντίληψη δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 όταν μικρές εμβέλειας και λανθασμένες εκθέσεις συνέδεσαν το γλουταμινικό νάτριο με πονοκεφάλους πελατών κινέζικων εστιατορίων.

nuts6.Παχαίνουν οι ξηροί καρποί;

Όχι. Μολονότι το 75% ενός ξηρού καρπού αποτελείται από λίπος, η κατανάλωσή τους δεν συνεπάγεται αυτόματα πως θα παχύνετε. Σημασία έχει η ποσότητα που θα φάτε. Οι ξηροί καρποί περιλαμβάνουν υγιές λίπος που είναι απαραίτητο από τον οργανισμό.

7.Είναι το περπάτημα εξίσου αποδοτικό με το τρέξιμο;

Ναι. Οι έρευνες δείχνουν πως η διάρκεια της άσκησης – και το καύσιμο των θερμίδων – είναι πιο σημαντική από την ένταση της προπόνησης. Το τρέξιμο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος άσκησης, αλλά όχι απαραίτητα ο καλύτερος. Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα με ένα μέσο ρυθμό και το περπάτημα έχουν τα ίδια οφέλη για τον οργανισμό, αρκεί να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας.

8.Είναι η κατανάλωση χυμών εξίσου καλή με την κατανάλωση φρούτων;

Οχι. Το να τρως φρούτα έχει μεγαλύτερα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση χυμών. Κι αυτό επειδή όταν υγροποιείς τα φρούτα χάνεις τις βιταμίνες της φλούδας και των ινών.

9.Είναι όλα τα πολύσπορα είδη ψωμιού καλύτερα από το άσπρο ψωμί;

Δεν είναι όλα τα πολύσπορα, τα μαύρα ψωμιά το ίδιο. Το ψωμί ολικής άλεσης που περιέχει όλα τα μέρη του πυρήνα του κόκκου που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, είναι καλύτερα. Ορισμένα μαύρα ψωμιά, όμως, είναι απλώς άσπρα ψωμιά με λίγη καραμέλα χρωματισμού για να πλασάρονται ως υγιεινά.

hydro massage10.Μπορεί ένα υδρομασάζ να σε αρρωστήσει;

Ναι. Τα υδρομασάζ, ειδικά εκείνα σε σπα, ξενοδοχεία και γυμναστήρια, είναι τα τέλεια μέρη επώασης μικροβίων. Το νερό δεν είναι αρκετά ζεστό για να σκοτώσει τα βακτήρια. Αντίθετα, είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μικροβίων. Η πιο επικίνδυνη αρρώστια που μπορεί να κολλήσει κανείς από ένα τζακούζι είναι ένα είδος πνευμονίας που λέγεται η νόσος του λεγεωνάριου. Από αυτή αρρώστησαν περισσότερα από 100 στη έπαυλη του Playboy το 2011.

11.Ο καφές προκαλεί καρκίνο;

Όχι. Τη δεκαετία του ’80 μια έρευνα συνέδεσε την κατανάλωση καφέ με τη πρόκληση καρκίνου στο πάγκρεας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απεναντίας ο καφές ο έχει ευεργετικές ιδιότητες στο περιορισμό των πιθανοτήτων εκδήλωσης διαβήτη, Πάρκινσον, καρκίνου στο συκώτι, ενώ βοηθά και στην κατάθλιψη.

12.Τα αβγά ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης;

Οχι. Παρότι τα αβγά είναι γεμάτα χοληστερίνη, οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως τα κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν περισσότερο τον δείκτη χοληστερίνης από τα φαγητά που περιέχουν χοληστερίνη.

8454429b9ce9f02cb9949a5ee972353d13.Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες βοηθούν περισσότερο στη λεύκανση των δοντιών από τις κοινές οδοντόκρεμες;

Όχι. Περιέχουν κάποια συστατικά που μπορεί να κάνουν τα δόντια σας να δείχνουν πιο λευκά αφαιρώντας τους «λεκέδες». Στην πραγματικότητα, όμως δεν λευκαίνουν τα δόντια.

14. Μπορεί κανείς να πίνει πάρα πολύ νερό;

Ναι. Είναι πάρα πάρα πολύ σπάνιο να πεθάνει κανείς από το πολύ νερό. Η πόση μεγάλης ποσότητας νερού μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη δηλητηρίαση του νερού που συμβαίνει επειδή αραιώνει τη συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα και οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία. Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας κυμαίνονται από ναυτία και σύγχηση ως σπασμούς. Γι αυτό σε απαιτητικές προπονήσεις να καταναλώνεται υγρά με ηλεκτρολύτες.

15.Βοηθάει το γιαούρτι στα προβλήματα πέψης;

Ναι. Ο οργανισμός μας για να χωνέψει είναι γεμάτος μικροοργανισμούς. Ορισμένους καλούς κι άλλους κακούς. Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά βακτήρια που λέγονται προβιοτικά και βοηθούν στη σωστή ισορροπία του οργανισμού. Τα προβιοτικά βοηθούν σε δυσκοιλιότητα και διάρροια.

16.Είναι ασφαλές να τοποθετήσεις πλαστικά σκεύη σε φούρνο μικροκυμάτων;

Ναι. Αρκεί, βέβαια, να έχουν την ένδειξη «ασφαλές για μικροκύματα». Τα χημικά που περιέχουν δεν εισχωρούν μέσα στο φαγητό.

17.Μπορεί η τηλεόραση να καταστρέψει την όρασή σας;

Οχι. Πρόκειται για μύθο που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 όταν οι τηλεοράσεις εξέπεμπαν ακτινοβολία. Οι καινούριες τηλεοράσεις μπλοκάρουν τις επιβλαβείς εκπομπές.

red white wine18.Είναι το κόκκινο κρασί καλύτερο από το λευκό κρασί;

Ναι. Το κόκκινο κρασί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο φλοιό του σταφυλιού και καταπολεμά ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

19.Είναι το εμφιαλωμένο νερό καλύτερο από το νερό της βρύσης;

Όχι. Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι ούτε πιο ασφαλές ούτε πιο καθαρό μολονότι είναι πιο ακριβό. Για την ακρίβεια το εμφιαλωμένο είναι πιο εύκολο να μολυνθεί, διότι ενώ προέρχεται από τις ίδιες πηγές με το νερό της βρύσης, ελέγχεται για προσμείξεις μόνο μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα, ενώ οι δημόσιες παροχές νερού ελέγχονται καθημερινά.

20.Το λάδι μπορεί να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή;

Ναι. Το καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολυφενόλες και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα περισσότερα λάδια μαζικής παραγωγής έχουν μειωμένες πολυφενόλες λόγω κακής συγκομιδής των καρπών, κακής φύλαξης και μαζικής επεξεργασίας.

Πηγή:
εδώ

You may also like