Φίλος καρδιακός

3c8d2846bfac4f77296e8b4090cc9ff1Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σκύλος δεν είναι μόνο ένας πιστός σύντροφος για τον άνθρωπο αλλά και ένα πολύ καλό δυναμωτικό για την καρδιά του! Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά (American Heart Association) υποστηρίζει σε πρόσφατη δήλωσή του ότι τα κατοικίδια-και ειδικά οι σκύλοι-μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών στα αφεντικά τους.

Όπως αναφέρει η Barbara George, διευθύντρια του Κέντρου για την Καρδιαγγειακή Ιατρική που συνδέεται με τον τρόπο ζωής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Winthrop στη Mineola της Νέας Υόρκης, «τα κατοικίδια μπορούν πράγματα να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν στην ιδιοκτησία τους κατοικίδια και ειδικά σκύλους έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, καλύτερη διάθεση, χαμηλότερο βάρος, ενώ ανταποκρίνονται καλύτερα στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων».

Τα μέλη της επιτροπής του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά τα οποία συνέταξαν τη δήλωση ανέλυσαν στοιχεία από μία σειρά σχετικών επιστημονικών ερευνών. Εκείνο που βρήκαν είναι ότι η κτήση κατοικίδιου φαίνεται ότι σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση παραγόντων επιζήμιων για την υγεία της καρδιάς, όπως είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Συλλόγου, οι άνθρωποι που έχουν σκύλους ασκούνται περισσότερο. Έρευνα σε περισσότερους από 5.200 ενήλικες βρήκε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους ενώ συγκεντρώνουν 54% περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

« Το να βγάζεις βόλτα το σκύλο σου είναι μία υγιεινή διαδικασία. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να γυμνάζεσαι χωρίς να το σκέφτεσαι», υποστηρίζει η Δρ. Nieca Goldberg, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Kέντρου για την Υγεία των Γυναικών Tisch στο NYU Langone Κλινικό Ιατρικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη.

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι «εργαλείο για να χάσουμε βάρος, να κοινωνικοποιηθούμε, να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα και να απαλύνουμε το άγχος και τη θλίψη μας», προσθέτει η George.

Αν και η επισκόπηση των μελετών δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κτήση κατοικίδιου ευθύνεται άμεσα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, “τα κατοικίδια βελτιώνουν την υγεία μας-τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική και την ψυχική , βοηθώντας μας να ζούμε περισσότερο και πιο ευτυχισμένοι», καταλήγει η George.

Πηγή: http://www.webmd.com/

You may also like