Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σαλικυλικό οξύ

Στη μάχη ενάντια στα δερματολογικά προβλήματα, υπάρχουν μερικά βασικά συστατικά που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Το σαλικυλικό οξύ βρίσκεται στην κορυφή αυτής της γραμμής. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ακμής. Μπορείτε να το εφαρμόσετε τοπικά σε ένα σπυράκι, να το αφήσετε όλη τη νύχτα και να ξυπνήσετε το επόμενο πρωί με ένα σπυράκι αξιοσημείωτα μικρότερο. Αλλά τι ακριβώς κάνει το σαλικυλικό οξύ και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποκομίσουμε τα οφέλη του;

Πρώτα απ ‘όλα, ας δούμε τι είναι το σαλικυλικό οξύ. Είναι λίγο περίπλοκο, αλλά η ακριβής δομή του σαλικυλικού οξέος είναι σημαντική για να εξηγήσει γιατί (και πώς) λειτουργεί τόσο καλά. Όταν πρόκειται για τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, υπάρχουν δύο κατηγορίες οξέων που θα δείτε συχνά: βήτα υδροξυοξέα (ΒΗΑ) και άλφα υδροξυοξέα (AHAs). Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα υδροξύ οξύ. Επιπλέον, το σαλικυλικό οξύ προέρχεται από φλοιό ιτιάς και ανήκει σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται σαλικυλικά. Αυτή η δομή είναι σημαντική επειδή κάνει το σαλικυλικό οξύ πιο ελαιοδιαλυτό ώστε να μπορεί να διεισδύσει στους πόρους του δέρματος.

 Αυτό σημαίνει ότι το σαλικυλικό οξύ μπορεί να εισχωρήσει βαθιά μέσα στο δέρμα σας και να κάνει τη δουλειά του. Η ποιότητά του είναι αυτή που κάνει το σαλικυλικό οξύ ένα τόσο ισχυρό συστατικό για τη στόχευση της ακμής – ειδικά για τα σπυράκια. Μόλις διαπεράσει το δέρμα, το σαλικυλικό οξύ διαλύει τα υπολείμματα του δέρματος που φράζουν τους πόρους, δρα ως αντιφλεγμονώδες και τα απομακρύνει ταχύτερα. Το συστατικό μπορεί να διεισδύσει τόσο βαθιά στο δέρμα, που ουσιαστικά διασπά τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του δέρματος.

 Μπορείτε να το παρακάνετε με το σαλικυλικό οξύ; Ναι! Η κύρια αρνητική παρενέργεια του σαλικυλικού οξέος είναι η ικανότητά του να ερεθίζει και να ξηραίνει το δέρμα σε εκείνους που είναι πολύ ευαίσθητοι ή εκείνοι που το χρησιμοποιούν υπερβολικά. Ανάλογα με τον αριθμό των εφαρμογών, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα και κάποιο ερεθισμό του δέρματος. Για το λόγο αυτό, όσοι έχουν έντονα ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποφυγής του, συνολικά. Δεν είναι επίσης η καλύτερη επιλογή εάν είστε έγκυος ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αραιωτικών του αίματος.

You may also like