Ένα παιχνίδι στο κινητό ανιχνεύει το ρίσκο για Alzheimer

Σύμφωνα με στοιχεία του Alzheimer’s Disease International, ένας άνθρωπος κάθε 3 λεπτά αναπτύσσει τη νόσο του Alzheimer. Οι έρευνες σχετικά με την ασθένεια, όμως, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν παρουσιάσει σημαντικές εξελίξεις. Η τεχνολογία και -συγκεκριμένα- η ανάπτυξη μίας εφαρμογής στο κινητό φαίνεται να κάνει ένα πρώτο αξιοσημείωτο βήμα μετά από πολύ καιρό.

Το Alzheimer’s Research United Kingdom, το University of East Anglia, το University College London και η Deutsche Telekom ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα παιχνίδι για το κινητό που μπορεί α ανιχνεύσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

“Συχνά ακούμε συγκινητικές ιστορίες σχετικά με ανθρώπους που έχουν άνοια, οι οποίοι χάνονται και δεν μπορούν να βρουν το σπίτι τους”

Hilary Evans, chief executive του Alzheimer’s Research United Kingdom

Η έλλειψη προσανατολισμού, σύμφωνα με την Evans, αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, τα οποία εμφανίζονται μέχρι και δεκαετίες πριν την πραγματική εμφάνιση του Alzheimer’s.

To παιχνίδι Sea Hero Quest, λοιπόν, στηρίζεται σε αυτήν την αίσθηση προσανατολισμού και ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να προτρέπει τους παίχτες να βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα σε διάφορους λαβυρίνθους. Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι το δοκίμασαν και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

“Αυτοί που είχαν γενετική προδιάθεση για Alzheimer έπαιρναν λιγότερο αποτελεσματικούς δρόμους για να φτάσουν στους στόχους των σημείων ελέγχου και απέδιδαν χειρότερα στις αποστολές χωρικής πλοήγησης… Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτοί είναι άνθρωποι χωρίς κανένα πρόβλημα μνήμης”

Dr.Michael Hornberger / UEA ( Medical News Today )

You may also like