Έργα του street artist Banksy πωλούνται για 60$ στη Νέα Υόρκη

Banksy 3Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης ανέβασε ένα video στο site του, όπου εμφανίζεται ένας άντρας που πουλάει καμβάδες με έργα που μοιάζουν με αντιγραφές των έργων του Banksy.

Πολλά από τα κομμάτια, τα οποία τιμολογούνται περίπου στις £20,000  (περίπου 23.600€) έκαστο, παρέμειναν απούλητα μέχρι το τέλος της ημέρας.

O Banksy βρίσκεται αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη κι υποσχέθηκε ένα έργο την ημέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη μεγαλούπολη.

Η έκθεσή του με τίτλο «Better Out Than In», έχει τη δική της ιστοσελίδα όπου έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες και βίντεο της δουλειάς του.

Το τελευταίο του βίντεο συνοδεύεται από το εξής σχόλιο του Bansky: «Χθες έστησα μία υπαίθρια αγορά στο Central Park, όπου πουλούσα 100% αυθεντικούς κι υπογεγραμμένους καμβάδες. Για 60$ το ένα.»

Banksy 1

Το βίντεο  δείχνει έναν άγνωστο ηλικιωμένο άντρα ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του πώληση κατά το απόγευμα, σε μία γυναίκα που αγοράζει δύο μικρούς καμβάδες για τα παιδιά της έπειτα από… παζάρι για να τους αγοράσει μισοτιμής!

Μία άλλη γυναίκα από τη νέα Ζηλανδία φαίνεται να αγοράζει δύο από τα έργα, λίγο προτού ένας άντρας από το Σικάγο αγοράσει τέσσερις. Ο τελευταίος μάλιστα λέει στον πωλητή πως μετακόμισε πρόσφατα και χρειάζεται κάτι για τους τοίχους του σπιτιού!

Banksy 2

Τα έσοδα της ημέρας ανήλθαν στο ποσό των 420$ (περίπου 310€).

Κάτω από το βίντεο ο Bansky συμπληρώνει: «Παρακαλώ έχετε υπ’όψιν σας πως η υπαίθρια αγορά λειτουργούσε ΜΟΝΟ για σήμερα».

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα μέσω email στο Village Voice, ο street artist – του οποίου η ταυτότητα παραμένει ένα μυστήριο – αποκάλυψε το σκεπτικό του πίσω από τη διάρκειας ενός μήνα διαμονή του στην πόλη. «Ξέρω πως η street art μπορεί να συμπλεύσει με την εκδοχή του marketing σε μία καλλιτεχνική καριέρα, οπότε ήθελα να δημιουργήσω τέχνη χωρίς το καρτελάκι της τιμής». Επίσης δήλωσε «δεν υπάρχει έκθεση σε γκαλερί ή βιβλίο ή ταινία. Δεν υπάρχει λόγος. Αυτό ευελπιστώ πως σημαίνει κάτι. Κάθε μέρα του Οκτώβρη ο κόσμος θα βλέπει ένα νέο κομμάτι το οποίο μπορεί να είναι ένα λεπτομερές graffiti, ένα μεγάλης κλίμακας γλυπτό, μία προβολή video ή μία μικρή performance.».

Banksy 4

Μέχρι στιγμής το κοινό είδε το «The Sirens of The Lambs», το οποίο είναι ένα φορτηγό από σφαγείο γεμάτο με λούτρινα ζωάκια, το οποίο έκανε τη διαδρομή μέχρι τις εγκαταστάσεις συσκευασίας, καθώς και πιο «παραδοσιακές» για τον Banksy Καλλιτεχνικές εκφράσεις, όπως ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς πάνω σ’έναν τοίχο στο Brooklyn, το οποίο είναι γεμάτο επιδέσμους.

Πηγή: www.bbc.co.uk

Προσωπικό σχόλιο:Αρχικά να ευχαριστήσω το φίλο Α.Γ. που μ’ενημέρωσε για την εν λόγω περίεργη εικαστική έκθεση. Δεύτερον, τελικά η δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη δε βρίσκεται μόνο στα έργα του, αλλά και στον τρόπο που «πλασάρει» τη δουλειά του.

 

You may also like