Έρευνα: τα κινητά βλάπτουν σοβαρά την επιδερμίδα μας

Ο «Χρόνος επί οθόνης» είναι μια λειτουργία που έχουν προσθέσει πολλές εταιρίες κινητών, προκειμένου να ενημερώνουν τους χρήστες τους για τον μέσο όρο που καταναλώνουν μπροστά στην οθόνη του κινητού τους και πως ακριβώς αυτός έχει μοιραστεί. Και ενώ μπορεί να μοιάζει άκρως ενδιαφέρον, ίσως και διασκεδαστικό, στην πραγματικότητα είναι αγχωτικό μιας και αυτό που διαπιστώνουμε στο τέλος της εβδομάδας, είναι την εξαιρετικά μεγάλη εξάρτηση που έχουμε από αυτό.

Έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν για το πόσο επηρεάζει το κινητό, την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε την ηλικία των 30 (ή και την ξεπερνάμε) η ρετινόλη, καθώς και όλα εκείνα που κρατάνε το δέρμα μας σφικτό και λαμπερό, πέφτουν κατακόρυφα. Σε όλα αυτά λοιπόν, ας προσθέσουμε και την οθόνη του κινητού μας, μιας και όπως αποδεικνύεται, η τεχνητή υπεριώδης ακτινοβολία είναι εξίσου κακή – και μερικές φορές χειρότερη από την πραγματική.

Το μπλε φως (HEV) είναι η πιο ακριβής ετικέτα για το τι τροφοδοτεί εν μέρει τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα από τα μικρότερα, αλλά υψηλότερα, μήκη κύματος στο φάσμα όλου του ορατού φωτός. Το 10% του ηλιακού φωτός είναι μπλε και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες τεχνητού μπλε φωτός. Ανακαλύπτεται τώρα ότι η υπερέκθεση τόσο στο φυσικό (ηλιακό) όσο και στο τεχνητό (ηλεκτρονικό) μπλε φως μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που επηρεάζουν το δέρμα, τα μάτια, τον εγκέφαλο και το σώμα μας, διαφορετικά σε σχέση με άλλες μορφές φυσικού ή τεχνητού φωτός.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ακτίνες του μπλε φωτός διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα (και κυρίως στα κατώτερα στρώματα) από τα φώτα UVA και UVB (γνωστά και ως ηλιακό φως). Σύμφωνα με μερικές μελέτες, οι μακροχρόνιες επιδράσεις των πρώτων είναι παρόμοιες με τις δεύτερες, όπως η πρόωρη γήρανση του δέρματος. Τα ορατά αποτελέσματα περιλαμβάνουν το σχηματισμό ή την επιδείνωση του μελανώματος του δέρματος λόγω της υπερβολικής παραγωγής και συγκέντρωσης μελανίνης καθώς και της δυσλειτουργίας του που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια υγρασίας στο δέρμα.

You may also like