ΈΡΧΕΤΑΙ Η ΕΠΟΧΗ (ΚΙ Η ΩΡΑ) ΤΩΝ ΣΥΚΩΝ

Δεν απέχουμε πολύ από το καλοκαίρι! Είναι η εποχή που φέρνει μαζί του φρούτα και λαχανικά τα οποία θα δώσουν χρώμα και γεύση στα πιάτα μας. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα σύκα. Είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα είναι ιδανική επιλογή για τους γλυκατζήδες – και το καλύτερο; Είναι έτοιμα να μας προσφέρουν όλα τους τα οφέλη!

01 Μειώνουν τη χοληστερίνη.

Τα σύκα μας προσφέρουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη. Μιλώντας με αριθμούς, τέσσερα σύκα περιέχουν 100 θερμίδες και 4 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία αντιστοιχούν στο 14% της ημερήσιας συνιστώμενης δοσολογίας.

  02 Αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές.

Ο εχθρός της οποιασδήποτε φλεγμονής στο σώμα είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα σύκα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και πολυφαινόλες, τα οποία μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τις φλεγμονές στον οργανισμό.

 03 Συνδέονται με τη διαχείριση του σακχάρου.

 Σύμφωνα με έρευνα, τα σύκα περιέχουν μία χημική ένωση που ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, μειώνοντας το ρίσκο εκδήλωσης διαβήτη. Είναι εκπληκτικό πως ένα τόσο γλυκό φρούτο μπορεί να κάνει τη διαφορά με το σάκχαρο!

04 Μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών στοιχείων.

Η δοσολογία των τεσσάρων σύκων που προαναφέραμε μας προσφέρει περίπου το 6% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο και το 4% σε ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης, τα σύκα είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο, μαζί με το κάλιο και το ασβέστιο θωρακίζουμε τον οργανισμό μας ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

05 Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Όπως γνωρίζουμε, οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες, μεταξύ άλλων, και για τις φλεγμονές που οδηγούν σε παθήσεις όπως ο καρκίνος. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα σύκα βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τοξίνες που θα προκαλέσουν βλάβες στο DNAκαι τον ιστό, ενώ επίσης συμβάλλουν στην αποκατάστασή τους.

               Να μία ακόμη γευστική και υγιεινή προσθήκη στη φρουτιέρα της κουζίνας μας!           

    Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@molnj

You may also like