«Έφυγε» κι η Joan Fontaine σε ηλικία 96 ετών

Joan Fontaine 5Η πρωταγωνίστρια πολλών ταινιών του Alfred Hitchcock, Joan Fontaine πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επί χρόνια φίλης της, Noel Beutel, η Fontaine, αδελφή της επίσης βραβευμένης με Όσκαρ Olivia de Havilland, «έφυγε» την Κυριακή στο σπίτι της στο Carme ενώ κοιμόταν.
Γεννημένη στην Ιαπωνία από Βρετανούς γονείς, η Joan Fontaine κι η αδελφή της μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ήταν μικρές. Κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του Alfred Hitchcock «Suspicion» το 1942, ενώ ο σκηνοθέτης τη διάλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη του ταινία για το Hollywood «Rebecca».

Επίσης πρωταγωνίστησε στις ταινίες «The Constant Nymph», «Jane Eyre» και «Letter from an Unknown Woman».
Fontaine & de HavillandΤο 1942 που η Fontaine κέρδισε το Όσκαρ ήταν υποψήφια μαζί με την αδερφή της, Olivia de Havilland, η οποία διεκδικούσε το βραβείο για την ταινία «Hold Back the Dawn». Η μακροχρόνια κόντρα ανάμεσα στις δύο αδερφές ήταν θρυλική στους κύκλους του Hollywood. H Olivia de Havilland είναι 97 ετών και πλέον ζει στο Παρίσι.
Η Fontaine ήταν υποψήφια για Όσκαρ άλλες δύο χρονιές κι η μία από αυτές ήταν για το ρόλο της στη «Rebecca» όπου συμπρωταγωνιστούσε με το Laurence Olivier. Η ηθοποιός είχε δηλώσει πως ήταν μία «γλυκόπικρη στιγμή» όταν κέρδισε εκείνη το βραβείο αντί για την αδερφή της. «Ήμουν τρομοκρατημένη που κέρδισα εγώ αντί για εκείνη».

Η de Havilland, όμως, η οποία έπαιξε έναν σημαντικό ρολο στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», κέρδισε δύο βραβεία τη δεκαετία του ’40 για το «To Each His Own» και για το «The Heiress». Μάλιστα όταν κέρδισε το 1947 το βραβείο για το ρόλο της στο «To Each his Own», φημολογείται πως περιφρόνησε τη συγχαρητήρια χειρονομία της αδελφής της, ενώ η κακή τους σχέση συνεχίστηκε για δεκαετίες.
Σε δήλωσή της στο Hollywood Reporter το 1978, η Fontaine είπε: «Παντρεύτηκα πρώτη, κέρδισα Όσκαρ πριν την Olivia και, αν πεθάνω πρώτη, χωρίς αμφιβολία θα νευριάσει γιατί θα την έχω προλάβει και εκεί.».
Στην αυτοβιογραφία της, η ηθοποιός γράφει: «Λατρεύω, σέβομαι και συμπαθώ την αδερφή μου. Αλλά δεν αναζητούμε η μία τη συντροφιά της άλλης. Είμαστε τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες.».

H Joan Fontaine και η Olivia de Havilland είναι οι μόνες αδερφές που έχουν κερδίσει κι οι δύο Όσκαρ.


Joan Fontaine 4H Joan Fontaine – η οποία γεννήθηκε στο Tokyo ως Joan de Beauvoir de Havilland – είχε τέσσερις γάμους, οι οποίοι κατέληξαν σε διαζύγιο. Επίσης κράτησε τόσο τη Βρετανική όσο και την Αμερικανική υπηκοότητα.
Πρωταγωνίστησε μαζί με πολλούς μεγάλους ηθοποιούς του Hollywood, όπως για παράδειγμα με τη Joan Crawford, υποδυόμενη την αντίζηλο της στην ταινία «No More Ladies» το 1953. Επίσης βρέθηκε στα κινηματογραφικά πλατό πλάι στην Katharine Hepburn, το Fred Astaire και τον Cary Grant, με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε στο «Suspicion», που της χάρισε και το Όσκαρ.
Η ηθοποιός ήταν αποφασισμένη να παίξει πιο ισχυρούς ρόλους αργότερα στην καριέρα της, κερδίζοντας το «στοίχημα» αυτό με το «Τρυφερή είναι η Νύχτα» του 1962.
Η τελευταία της ταινία για τη μεγάλη οθόνη ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα με το «The Witches» (1966) ενώ η τελευταία εμφάνιση του ονόματός της σε credits ήταν στην τηλεταινία «Good King Wenceslas» το 1994.

Πηγή: BBC
Photos: Pinterest

You may also like