«Έφυγε» ο ηθοποιός Maximilian Schell

MaximilianSchellΠρώτη φορά τον είδα και τον “ερωτεύτηκα” στο ρόλο του ως “Πέτρος ο Μέγας”, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά…Είχα εντυπωσιαστεί… Αργότερα τον θαύμασα δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στο “Topkapi” και νομίζω ότι είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηθοποιούς με τόσο λαμπρή καριέρα, που δεν “αναλώθηκαν” σε σκάνδαλα προκειμένου να βρίσκονται στη δημοσιότητα!

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1961 για την ερμηνεία του στην ταινία «Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης» πέθανε σε κλινική του Ινσμπρουκ,ύστερα από επιπλοκές σοβαρής και ξαφνικής νόσου,σε ηλικία 83 ετών.

Ο Maximilian Schell γεννήθηκε στη Βιένη και έζησε εξόριστος με τους γονείς του στην Ελβετία μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία το 1930. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Αυστρία. Ανήκε στους Ευρωπαίους ηθοποιούς που εργάστηκαν και διακρίθηκαν στο Hollywood.Το 1961 τιμήθηκε με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου υποδυόμενος το δικηγόρο ενός ναζί εγκληματία πολέμου στην ταινία του Στάνλεϊ Κράμερ «Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης».

Επί μακρόν στη σκιά της μεγαλύτερης αδελφής του Μαρία Σελ η οποία έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ, ο Μαξιμίλιαν έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο στη Βασιλεία, σε ηλικία 23 ετών. Έμεινε πιστός στο σανίδι παίζοντας -κυρίως τα τελευταία χρόνια- στη Νέα Υόρκη.

Topkapi1-copie-1Στον κινηματογράφο η καριέρα του στο Χόλιγουντ άρχισε το 1958, δίπλα στο Μάρλον Μπράντο, ενώ μετείχε και σε μεγάλες παραγωγές όπως το Τopkapi (1964).

Ο Σελ γοήτευσε και το κοινό της όπερας με τη σκηνοθεσία του, κυρίως στο Λος Άντζελες, ύστερα από πρόσκληση του Πλάθιντο Ντομίνγκο για τον «Λόενγκριν» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (2001) και τον «Ιππότη με το Ρόδο» του Ρίχαρντ Στράους (2005).Ενώ οι τελευταίες του εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2008.

Πηγή: εδώ

You may also like