Αίγυπτος: «Πρωϊνάδικα» με μπούρκα

Γυναίκες καλυμμένες από την κορφή ως τα νύχια με την παραδοσιακή ισλαμική στολή, το νικάμπ, παρουσιάζουν εκπομπή με «γυναικεία θέματα» δίνοντας συμβουλές γάμου και ομορφιάς σε νέο τηλεοπτικό κανάλι της Αιγύπτου.

Πρόκειται για το Maria TV, που εδώ και ένα μήνα μεταδίδει εκπομπές για περίπου έξι ώρες την ημέρα, προσφέροντας στις Αιγύπτιες συμβουλές που βασίζονται στις διδαχές του Κορανίου. Οι υπάλληλοι του νέου δορυφορικού καναλιού είναι αποκλειστικά γυναίκες και είναι υποχρεωμένες να φορούν νικάμπ τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.

Η Αμπίρ Σαχίν δουλεύει καθημερινά ως παρουσιάστρια στο Maria TV και το μόνο που φαίνεται από εκείνη είναι τα καστανά μάτια της. «Με την μετάδοση του Maria TV προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις απέναντι τις γυναίκες που φορούν νικάμπ», λέει η τηλεπαρουσιάστρια. Μια τέτοια εκπομπή θα ήταν αδιανόητη υπό το μιλιταριστικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά για την Αμπίρ Σαχίν το Maria TV είναι «η απόδειξη ότι η επανάσταση στην Αίγυπτο πέτυχε».

Η Σανίν πιστεύει ότι «μόνο αν φοράς νικάμπ, μπορούν οι άνθρωποι να σε κρίνουν με βάση την προσωπικότητα σου και όχι την εμφάνιση σου». Πρόκειται όμως για μ ία άποψη που απορρίπτει η πλειοψηφία των Αιγύπτιων. Το πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια του Καΐρου, έχει απαγορεύσει στις φοιτήτριες να φορούν την παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία. Μέλη του πανεπιστημίου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το νικάμπ στο Κοράνι ή στα βασικά Ισλαμικά Κείμενα.

Το Maria TV απευθύνεται σε μειοψηφία Αιγυπτίων, μερικοί από τους οποίους λένε ότι οι παρουσιάστριες του καναλιου δεν είναι αρκετά συντηρητικές – κρίνοντας από την θεματολογ
ία των εκπομπών και όχι από τον ενδυματολογικό τους κώδικα.

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι Αιγύπτιοι θεωρούν τις εκπομπές του καναλιου προσβλητικές για άλλους λόγους. Πολλοί ακτιβιστές θεωρούν ότι είναι δικαίωμα των γυναικών αυτών να έχουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην τηλεόραση αλλά ανησυχούν για την αυξανόμενη επίδραση του Ισλάμ στην Αίγυπτο, μετά την εκλογή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Όλο και περισσότερες έφηβες φορούν μαντήλες και νικάμπ ενώ πολλοί Ισλαμιστές όπως ο ιδιοκτήτης του καναλιου, Αχμέτ Αμπντάλα, νιώθούν περισσότερο σίγουροι σε σημείο να λένε σε γυναίκες στο δρόμο να φορούν νικάμπ και στα ανύπαντρα ζευγάρια να μη περπατούν στο δρόμο χέρι χέρι.

Το όνομα του καναλιου προέρχεται από μια χριστιανή σκλάβα που ήταν παλλακίδα του προφήτη Μωάμεθ. Ο ιδιοκτήτης του καναλιού, ιεροκήρηκας του ισλάμ, αρνείται να αποκαλύψει τις πηγές της χρηματοδότησής του.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like