Αγαπημένο μου βερίκοκο: 5 οφέλη του που πρέπει να μάθεις

Ποιος άραγε δεν έχει παιδικές αναμνήσεις με το να ανοίγει ανυπόμονα ένα βερίκοκο για να βρει μέσα το κουκούτσι και στη συνέχεια να γεύεται όλη τη νοστιμιά του; Άλλωστε δεν έχει γραφτεί τυχαία και ο στίχος χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο από το τραγούδι της Αλίκης Βουγιουκλάκη ‘’Ρίκο, ρίκο, ρίκοκο’’. Πρόκειται για ένα φρούτο αρκετά αγαπημένο που καταναλώνεται από όλες τις ηλικίες. Τα οφέλη του όμως, πόσοι τα γνωρίζουν;

5 Οφέλη του Βερύκοκου

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης και των βιταμινών A, Cκαι Ε. Επιπλέον έχουν υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αποδειχτεί ότι προστατεύουν από ασθένειες, όπως τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

  • Μπορεί να ενισχύει την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας. Οι κύριες αιτίες των ρυτίδων και της βλάβης του δέρματος είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ρύπανση αλλά και ο καπνός από τα τσιγάρα. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι βερίκοκο λόγω της σύστασης και των βιταμινών, μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο υγιής και λαμπερή.

  • Είναι πολύ ενυδατικό

Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα βερίκοκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος, της υγείας του σώματος, των αρθρώσεων και του καρδιακού ρυθμού. Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αναπληρώσετε την απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών μετά την άσκηση, καθώς αυτό το φρούτο προσφέρει καλές ποσότητες νερού και κάλιου.

  • Είναι σημαντική πηγή κάλιου

Τα βερίκοκα είναι μια καλή και σημαντική πηγή κάλιου. Συγκεκριμένα το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, ο οποίος βοηθά στη λειτουργία των μυών, στην ισορροπία των υγρών και το σημαντικότερο στη ρύθμιση της αρρυθμίας. Καλό θα είναι να το προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή μιας και κάνει πολύ καλό στην πέψη αλλά και στα οστά.

  • Μπορεί να προάγει την υγεία των ματιών

Τα βερίκοκα διαθέτουν πολλές ενώσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε. Η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης, μιας διαταραχής που προκαλείται από την έλλειψη χρωστικών στα μάτια, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εισέρχεται απευθείας στα μάτια για να τα προστατεύσει από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: unsplash.com

You may also like