Ανέκδοτο μυθιστόρημα του Charlie Chaplin εκδίδεται για πρώτη φορά

Charlie Chaplin 1Σήμερα το Cineteca di Bolognia, ένα ιταλικό ινστιτούτο που αναλαμβάνει την αποκατάσταση κινηματογραφικών ταινιών, θα κυκλοφορήσει ένα – μέχρι τώρα – ανέκδοτο μυθιστόρημα του Charlie Chaplin, το οποίο ήταν κι η έμπνευση για την ταινία του 1952 του Chaplin, «Limelight», η οποία θεωρείται κι η τελευταία του επιτυχημένη ταινία. Η κυκλοφορία της νουβέλας είναι η αρχή μίας σειράς εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα Chaplin, καθώς φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που ο ηθοποιός και σκηνοθέτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σινεμά.

Υπό τον τίτλο «Footlights», η νουβέλα αυτή του 1948 ανασκευάστηκε από το βιογράφο του Chaplin, David Robinson, καθώς κι από ερευνητές του ινστιτούτου με τη βοήθεια πολλών προσχεδίων. Βρέθηκε στο προσωπικό αρχείο του Chaplin στην Ελβετία κι η οικογένεια του ηθοποιού ανέθεσε στο Cineteca να ξεκινήσει την ψηφιοποίησή του το 2002. Τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα αρχεία είναι προσβάσιμα στο κοινό από ειδικά τερματικά του Cineteca στη Μπολόνια.
Το 1998 η οικογένεια Chaplin ανέθεσε τη διαδικασία στο τμήμα αποκατάστασης του Cineteca «L’ Immagine Ritrovata», ένα από τα καλύτερα του κόσμου, προκειμένου να συντηρηθεί ένα σύνολο εβδομήντα ταινιών του Chaplin. Το Cineteca ολοκλήρωσε τις εργασίες, αλλά πιθανώς θα αναλάβει κι άλλα έργα του αρχείου, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας με την πάροδο των χρόνων.

Όπως και το «Limelight», έτσι και το μυθιστόρημα τοποθετείται στο Λονδίνο και πρωταγωνιστές είναι ένας ηλικιωμένος κλόουν, ο Calvero, ο οποίος διαπιστώνει πως πλέον δε μπορεί να κερδίσει την προσοχή του κοινού του. Σώζει μία όμορφη χορεύτρια η οποία αποπειράθηκε ν’ αυτοκτονήσει και τη βοηθά να επιστρέψει στο χορό. Η ταινία είναι γνωστή για το γεγονός πως είναι η μοναδική φορά που ο Charlie Chaplin κι ο Buster Keaton εμφανίστηκαν μαζί στη μεγάλη οθόνη – ειρωνικά, αυτοί οι δύο ηλικιωμένοι τότε stars του βωβού κινηματογράφου υποδύονται μουσικούς που αγωνίζονται να παίξουν τη μουσική τους.

[quote_right]Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο Chaplin ξεκίνησε να κάνει μία ανασκόπηση της ζωής του και της παιδικής του ηλικίας στην Αγγλία, όπου οι γονείς του πρωταγωνιστούσαν στο μουσικό θέατρο κι ο πατέρας του έπασχε από τρακ και τελικά πέθανε λόγω αλκοολισμού.[/quote_right]Το μυθιστόρημα – που είναι κι η μοναδική συγγραφική δουλειά του Chaplin, όταν ήταν 59 ετών – κι η ταινία αναδείχθηκε σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ζωής του Chaplin. Το 1947,  ήταν ένας ορκισμένος ειρηνιστής, ο οποίος κλήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. Η φήμη του καταστράφηκε περισσότερο εξαιτίας μίας μήνυσης από μία νεαρή ηθοποιό που ισχυριζόταν πως το παιδί που απέκτησε ήταν δικό του. Ο Chaplin αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά το δικαστήριο τελικά τον δήλωσε ως πατέρα του παιδιού.

«Δεν είναι μόνο νοσταλγικό, είναι μία πολύ συναισθηματική ματιά σ’ εκείνες τις εποχές, αλλά κι ένα είδος βαθιάς περισυλλογής του μέσου, της τέχνης και του κοινού», είπε η Cecilia Cenciarelli, συνδιευθύντρια του Project Chaplin του Cineteca, μαζί με το διευθυντή του Ινστιτούτου Gian Luca Farinell.
Όπως λέει η Cenciarelli, «πέρα από το “Limelight”, το “Footlights” κάνει πιο ζωντανό το φόβο του Chaplin για το κοινό, το φόβο ενώ γέρου παλιάτσου που δε μπορεί πια να κάνει τους θεατές να γελάσουν. Είναι αρκετά “σκοτεινό”, μπορούμε να πούμε.».
Το γεγονός πως η νουβέλα τελικά θα εκδοθεί σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η οικογένεια Chaplin επιτρέπει να βγει τυπωμένο υλικό που μέχρι πρότινος παρέμενε ανέκδοτο. Charlie Chaplin 5Μαζί με το μυθιστόρημα, η έκδοση θα περιλαμβάνει μία έκθεση του Robinson με τίτλο «The World of Limelight» (μτφ. «Ο Κόσμος του Προβολέα»). Πρόκειται για την ιστορία της ταινίας, καθώς και για μία συλλογή φωτογραφιών κι άλλων ντοκουμέντων από τα αρχεία του Chaplin.
Το βιβλίο, που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα, θα πωλείται στο amazon.com και μέσω της ιστοσελίδας του Cineteca  . Θα είναι διαθέσιμο σήμερα,  στο Βρετανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, με το Robinson και τη Βρετανίδα ηθοποιό Claire Bloom, η οποία υποδύθηκε τη χορεύτρια Thereza στην ταινία όταν ήταν περίπου 20 ετών.
Για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την πρώτη εμφάνιση του Chaplin στη μεγάλη οθόνη με την ταινία μικρού μήκους «Kid Auto Races at Venice» στις 7 Φεβρουαρίου του 1914, το Ινστιτούτο Cineteca θα διανείμει το κλασσικό πλέον «Χρυσοθήρα» του 1925 στους κινηματογράφους της Ιταλίας αυτό το μήνα.

Πηγή: New York Times
Photos: Pinterest

Προσωπικό σχόλιο: Κάτι τέτοια ταξίδια στο χρόνο πολύ μ’ αρέσουν! Και μπράβο στο Cineteca που ανέλαβε να διατηρήσει ζωντανό τον αγαπημένο «Σαρλό»!

You may also like