Ανανέωση στο οινικό προσκήνιο

από την Τίνα Παπασίνου-Οινολόγο*

Αέρας ανανέωσης φύσηξε στον κόσμο του εμφιαλωμένου κρασιού μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών. Η κρίση όχι μόνο δεν επηρέασε την ανάγκη για ανανέωση των Ελλήνων οινοπαραγωγών αλλά τους ενέπνευσε ευχάριστα.

Ξεκινώντας από το Βορρά προς το Νότο, τουτέστιν από τη Βόρεια Ελλάδα προς τα νησιά, έχουμε και λέμε: δύο νέες αφίξεις με πολύ ωραίες ομολογουμένως ετικέτες, έρχονται από τον Κυρ-Γιάννη. Η ‘Καλή Ρίζα’ από το Αμύνταιο είναι ένα στιβαρό Ξινόμαυρο από παλαιά κλήματα 60 ετών με έντονο τον τυπικό αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Θα συνοδεύσει άριστα τα χειμερινά εδέσματα στη θερμοκρασία των 18°C.

Η ‘Μπλέ Αλεπού’, του ίδιου παραγωγού, από τον αμπελώνα της Νάουσας αυτή τη φορά, προέρχεται από την ανάμειξη πολλών και κυρίως διεθνών ποικιλιών. Ο στόχος του παραγωγού είναι να αναδείξει το δυναμικό τους στον αμπελώνα του Κτήματος. Το ιδιαίτερο blend απαρτίζεται από Syrah , Merlot , Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot και Ξινόμαυρο. Θα το αναγνωρίσετε από τις πατημασιές της αλεπούς στην ετικέτα!

Στην κεντρική Ελλάδα και από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος Χατζημιχάλη στην Κοιλάδα Αταλάντης, έρχεται το νοστιμότατο «πάντρεμα» της ποικιλίας Refosco με Merlot από τη σειρά Prima Terra Line. Ο συνδυασμός επιλεγμένων αμπελοτοπιών και ποικιλιών έδωσε το Prima Terra Refosco / Merlot. Βελούδινο στόμα και αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες σοκολάτας. Σούπερ αποτέλεσμα στο σωστό πάντα ποτήρι!

 

 

Τέλος από τα νησιά της Τήνου και της Σαντορίνης μας έρχονται δύο Ασύρτικα διαφορετικής…….προσέγγισης. Το Τ-Οίνος Clos Stegastra από τους Τηνιακούς Αμπελώνες, είναι μια εξαιρετική απόδοση του Ασύρτικου εκτός εδάφους Σαντορίνης διατηρώντας την ορυκτότητα της ποικιλίας χωρίς τις επιθετικές οξύτητες της θηραϊκής έκφρασης. Οίνος από την Τήνο λοιπόν, Τ-Οίνος!

 
Το Νυχτέρι Grand Reserve του Πάρι Σιγάλα αποτελεί τη μοντέρνα έκφραση του παραδοσιακού λευκού κρασιού από υπερώριμο τρύγο (αρχές Σεπτέμβρη). Παλαιώνει για 30 μήνες σε παλιά δρύινα βαρέλια και κυκλοφορεί 3 χρόνια μετά τον τρύγο. Δηλαδή τώρα κυκλοφορεί η σοδειά του 2009. Και τα δύο αναζητούν λιπαρά ψάρια σωστά ψημένα!

 

Περιμένω εντυπώσεις!
Με οινικούς χαιρετισμούς

Τ.

 

 

*Περισσότερες πληροφορίες για την κα Παπασίνου  στο: https://www.k-mag.gr/about-us/%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82/

You may also like