Απλουστεύοντας την προσπάθεια απώλειας βάρους

Σε ό,τι αφορά τις συνήθειές μας στη σωματική άσκηση, είναι απόλυτα κατανοητό πως ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικούς στόχους, υποχρεώσεις και βεβαίως ανάγκες. Έτσι είναι λογικό να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τη γυμναστική μας σε όλα αυτά. Αν, όμως, διστάζετε να ξεκινήσετε την προσπάθεια επειδή “είναι δύσκολο” και “αυτό χρειάζεται χρόνο”… Σας έχω καλά νέα, γιατί υπάρχουν απλές λύσεις. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι υπομονή κι επιμονή.

               Όποια μορφή άσκηση κι αν επιλέξει κάποιος, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: η συνέπεια. Το λάθος που πολλοί κάνουμε είναι να ξεκινάμε (υπερβολικά) δυναμικά. Με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε γρήγορα και στη συνέχεια να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Αντίθετα, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε με απλές ασκήσεις, εύκολα εκτελέσιμες και σταδιακά να αυξάνουμε το χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτές. Αργότερα, μπορούμε να αυξήσουμε και την ένταση, ώστε να “προκαλέσουμε” το σώμα να δουλέψει περισσότερο. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση ήδη το έχουμε προετοιμάσει γι’ αυτό.

               Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές για να βάλουμε μπρος τη νέα μας συνήθεια;

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

               Πολλοί θεωρούν λανθασμένα πως αυτές οι ασκήσεις είναι δύσκολες και πως με αυτές οι μύες θα θυμίζουν εκείνους των body builders. Η αλήθεια, όμως, είναι εστιάζοντας στην ενδυνάμωση αυξάνουμε μεν τη μυϊκή μάζα, αλλά κυρίως επιταχύνεται ο μεταβολισμός μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες κι άρα να χάνουμε ευκολότερα βάρος, ακόμη κι ενόσω δεν κάνουμε τη γυμναστική μας. Ασκήσεις όπως τα καθίσματα, οι προβολές, η σανίδα μας βοηθούν στην απώλεια του λίπους, ενώ την ίδια στιγμή τονώνουν το σώμα. Στην ουσία αυτό είναι που επηρεάζει εκείνον τον εκφοβιστικό αριθμό στη ζυγαριά. Το καλύτερο; Οι περισσότερες δε χρειάζονται καν εξοπλισμό, καθώς η κάθε άσκηση εκτελείται με τη βοήθεια του βάρους του ίδιου του κορμιού μας.

               Περπάτημα

               Έχουμε πει αμέτρητες φορές πως ακόμη και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει θεαματικά σε βάθος χρόνου. Το ότι είναι εύκολο δε σημαίνει πως δεν είναι κι αποτελεσματικό. Καθώς με το περπάτημα ενισχύεται η καρδιοαναπνευστική λειτουργία με αποτέλεσμα να αυξάνονται κι οι αντοχές μας για κάθε άσκηση… Αλλά και για την καθημερινότητά μας εν γένει. Κι ακόμη κι αν το πρόγραμμά μας δε μας επιτρέπει να βγούμε σε καθημερινή βάση για έναν μεγάλο περίπατο… Μπορούμε να “σπάσουμε” το χρόνο αυτό σε συντομότερες βόλτες. Πώς; Εφόσον είναι εφικτό, μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τα διαλείμματά μας στη δουλειά με έναν περίπατο στο τετράγωνο.

               HIIT

               Μπορεί να φαίνεται πως απευθύνεται μόνο σε… βετεράνους της σωματικής άσκησης, όμως το HIITείναι κάπως παρεξηγημένο. Στην πραγματικότητα οι ασκήσεις ΗΙΙΤ είναι μία προπόνηση με έντονη αλλά ολιγόλεπτη σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα μετά από περίπου ένα λεπτό για κάθε άσκηση έχουμε περίπου άλλο τόσο χρόνο για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί που παρατηρούνται με ασκήσεις τύπου HIIT -όπως τα mountain climbers, ο χορός, η κολύμβηση και το τρέξιμο- βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία. Κατ΄ επέκταση επωφελείται και ο μεταβολικός ρυθμός. Μάλιστα, αν κάθε άσκηση εκτελείται σωστά, καταφέρνουμε σε λίγο χρόνο να καίμε περισσότερες θερμίδες.

@ginnyrose/ unsplash.com

               Yoga

               Ναι, η slow pace yoga μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του περιττού βάρους ! Και χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε πολύπλοκες ασκήσεις που θυμίζουν το Γόρδιο Δεσμό! Η yoga ενδυναμώνει τους μύες στην περιοχή του κορμού και αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Το κυριότερο προσόν της όμως είναι πως μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης η οποία, όταν αυξάνεται ανεξέλεγκτα, εμποδίζει την απώλεια βάρους. Μία σειρά ασκήσεων Vinyasa, όπως το Sun Salutation, η Cobra ή η Cat-Cow μας βοηθούν να καλλιεργήσουμε την ενσυνειδητότητά μας, δηλαδή να εστιάζουμε στο παρόν. Έτσι, όχι μόνο μειώνεται το στρες αλλά σταδιακά αυτή συμβάλλει και στην καθημερινότητά μας. Ιδίως στο κομμάτι της διατροφής και του ύπνου.

               Το καλύτερο είναι πως κάθε μορφή άσκησης είναι εύκολο, ακόμη και για κάποιον αρχάριο και μπορεί να λειτουργήσει ως μία ισχυρή ώθηση για να κατακτήσουμε τους στόχους μας σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Βεβαίως, δεν ξεχνάμε πως για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να δρομολογήσουμε μία ποικιλία στις προπονήσεις μας και βεβαίως, να τρεφόμαστε σωστά και να ενυδατωνόμαστε και να ξεκουραζόμαστε επαρκώς.

               Πηγή: FitOn App

Featured image: unsplash.com/ @morsha

You may also like