Αρχαίος υπερ-κροκόδειλος ανακαλύφθηκε στη Σκωτία

yperkorkodeilos scotlandΞεχασμένα απολιθώματα ενός υπερ-κροκόδειλου, μεγάλου θηρευτή της αρχαιότητας, που μπορούσε να καταβροχθίσει κτήνη στο μέγεθός του ή και μεγαλύτερα, ανακαλύφθηκαν σε ένα συρτάρι σε μουσείο της Σκωτίας.

Ο κροκόδειλος ονομάζεται «Tyrannoneustes lythrodectikos» και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους θηρευτές της αρχαιότητας.

«Ο Tyrannoneustes ήταν ένας κροκόδειλος που έμοιαζε με δελφίνι και έζησε πριν 165 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Mark Young, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Ο αρχαίος κροκόδειλος είχε μακρύ «ρύγχος», μεγάλα πτερύγια και ουρά παρόμοια με του καρχαρία με τη διαφορά ότι το κάτω πτερύγιο ήταν μεγαλύτερο από το επάνω.

Το μέγεθός του δεν έχει εξακριβωθεί ωστόσο η αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου ξεπερνά σε μήκος τα 67 εκατοστά.

Ο Tyrannoneustes ήταν υπερ-θηρευτής, δηλαδή εξελίχθηκε για να τρώει θηράματα στο μέγεθός του ή και μεγαλύτερα.

Τα χαρακτηριστικά της κάτω γνάθου και των δοντιών του καταδεικνύουν ότι το κτήνος μπορούσε να καταπίνει ολόκληρα μικρότερα θηράματα ή να καταβροχθίζει μεγαλύτερα θηράματα κόβοντάς τα σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία μπορούσε να καταπιεί.

Ειδικότερα, τα δόντια του ήταν αρκετά μεγαλύτερα από τους σημερινούς κροκόδειλους και είχαν οδοντωτές άκρες, ενώ το σχήμα της κάτω γνάθου επέτρεπε μεγαλύτερο άνοιγμα των σαγονιών.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε λατομείο από τον «κυνηγό απολιθωμάτων» Alfred Leeds, την περίοδο μεταξύ 1907 και 1909.

Μετά από λίγο καιρό ξεχάστηκαν σε συρτάρι του μουσείου Hunterian στη Γλασκώβη για να ανακαλυφθούν εκ νέου πριν λίγες ημέρες από τον καθηγητή Young και την ερευνητική του ομάδα.

Πηγή: econews.gr

You may also like