Αυτές οι καλές τροφές… κάνουν κακό στα δόντια!

               Είναι (σχεδόν) όλες τους απαραίτητες στην καθημερινότητά μας. Συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής μας υγείας, μας δίνουν ενέργεια, προσέχουν και τη σιλουέτα μας. Οι παρακάτω τροφές, όμως, δεν είναι και τόσο… φιλικές με τα δόντια μας! Μα γίνεται κάτι που μας κρατά υγιείς να απειλεί το χαμόγελό μας, παρά τα τακτικά του βουρτσίσματα και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο; Κι όμως, γίνεται και δείτε πώς ακριβώς.

01 Στη διάρκεια μίας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The European Journal of Dentistry, οι επιστήμονες μελέτησαν το βαθμό στον οποίο προκαλούν δυσχρωμίες στα δόντια το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά τύπου cola, το τσάι κι ο καφές. Αν και τα αναψυκτικά και ο καφές φαίνονται οι πρώτοι “ύποπτοι”, με έκπληξη διαπιστώθηκε πως το μαύρο τσάι μπορεί να αυξήσει την αλλοίωση του χρώματος των δοντιών καθώς σε αυτό βρίσκουμε μεγαλύτερη περιεκτικότητα ταννινών.

               02 Ναι, κάθε είδος τσαγιού είναι ένα απαραίτητο όπλο για τη θωράκιση της καλής μας υγείας. Ωστόσο, το σμάλτο των δοντιών μας αποδεικνύεται τελικά μάλλον ευάλωτο στο τσάι. Μάλιστα, το τσάι βοτάνων μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά στο σμάλτο των δοντιών ακόμη κι από το μαύρο τσάι.

               03 Λόγω του όξινού pH τους, τα εσπεριδοειδή ενισχύουν μεν το ανοσοποιητικό μας, αποδυναμώνουν όμως τη στοματική μας υγιεινή. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Dentistry, ειδικά ο χυμός λεμονιού μπορεί να επιταχύνει τη φθορά του σμάλτου των δοντιών και να έρθουμε πιο κοντά στον κίνδυνο της τερηδόνας, ενώ ακολουθούν οι χυμοί grapefruit και πορτοκαλιού στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Αν θέλουμε να απολαμβάνουμε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό με το ελάχιστο δυνατό ρίσκο, προτιμούμε να τον καταναλώνουμε με ένα καλαμάκι.

               04 Πλούσια σε (τεχνητά) σάκχαρα αλλά και με ελάχιστη υγρασία, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούμε να τα αποκαλούμε και double trouble. Το σάλιο που παράγεται κατά τη μάσηση της τροφής διατηρεί καθαρά τα δόντια και απομακρύνει τυχόν υπολείμματα. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τα αποξηραμένα φρούτα σκέτα κι όχι ως κομμάτι ενός γεύματος, το σάλιο του στόματος δεν είναι το ίδιο ικανό να διατηρήσει το pHτου στόματος και μένει στην ουσία απροστάτευτο τόσο από τα οξέα που, ούτως ή άλλως τα φρούτα περιέχουν, αλλά και από τα σάκχαρά τους. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τα φρούτα φρέσκα και, αν αποφασίσουμε να στραφούμε στα αποξηραμένα, τα προσθέτουμε στο γεύμα μας.

               05 Για να είμαστε δίκαιοι, δεν απειλεί μόνο το τσάι τα δόντια μας. Ο καφές, αν και πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, είναι ιδιαίτερα όξινος. Αν μάλιστα κάποιος προσθέτει και σάκχαρα στον καφέ του (ανεξάρτητα αν μιλάμε για ζάχαρη ή υποκατάστατα) δημιουργεί έναν “θανατηφόρο” συνδυασμό που οδηγεί σε δυσχρωμίες. Καλό είναι να καταναλώνουμε μαζί με τον καφέ κι αρκετό νερό ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις.

               06 Δέχομαι πως τα αναψυκτικά με ηλεκτρολύτες βοηθούν να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, παρ’ όλα αυτά τα θεωρώ υπερεκτιμημένα και κομματάκι αχρείαστα. Και φαίνεται πως και τα δόντια μας μοιάζουν να συμφωνούν με αυτήν την πεποίθηση. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά είναι επίσης ιδιαίτερα όξινα, σε βαθμό που μπορούν να καταστρέψουν σε βάθος χρόνου το σμάλτο των δοντιών και να τα κάνουν πιο ευάλωτα. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τεχνητά σάκχαρα και φυσικά ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τα δόντια μας. Μία χούφτα ξηροί καρποί ή μία μπανάνα μετά την προπόνηση είναι ιδανικά σνακ για να επαναφέρουμε τους ηλεκτρολύτες μας σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τα δόντια μας.

               Φυσικά δε σας λέμε να εγκαταλείψετε πλήρως τις τροφές αυτές ούτε να στερηθείτε απόλυτα το αγαπημένο σας ρόφημα. Συνιστούμε, όμως, να μιλήσετε και με τον οδοντίατρό σας για το μέτρο που αυτές χρειάζονται στην κατανάλωσή τους καθώς και για τις εναλλακτικές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.

               Πηγή: Eat This, Not That

               Photo credits: Healthline, Wide Open Eats, True Median&MSNv

You may also like