Αυτές οι 3 ασκήσεις pilates συνήθως γινόνται… λάθος!

Στη διάρκεια της προπόνησής μας, είναι σημαντικό κάθε άσκηση να ολοκληρώνεται σωστά όχι μόνο για παραπάνω αποτελεσματικότητα, αλλά και προς αποφυγήν τραυματισμών. Ένα μικρό παράδειγμα: στους κοιλιακούς, ο αυχένας πρέπει να είναι σταθερός –έχουμε εκεί τα χέρια για να τον στηρίξουμε, όχι για να τον “τραβήξουμε” ώστε να σηκωθούμε.

               Το pilates είναι μία μορφή προπόνησης που βασίζεται τόσο στην ευλυγισία όσο και στη βελτίωση της ισορροπίας, επομένως η κατάλληλη στάση και κίνηση του σώματος σε κάθε άσκηση είναι το Α και το Ω. Αν, λοιπόν, είστε από τους fans του home workout, υπάρχουν τρεις ασκήσεις που καλό θα είναι να γνωρίσετε πώς γίνονται σωστά και να διορθώσετε τυχόν λάθη.

               01 Σανίδα. Το πιο τυπικό λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος στη σανίδα είναι να αφήσει τη λεκάνη να υπακούσει κυριολεκτικά στο νόμο της βαρύτητας. Τι θα πει αυτό; Πως όταν αφήνουμε τη λεκάνη ελεύθερη προς το έδαφος, η σπονδυλική μας στήλη παίρνει μία αφύσικη κλίση που μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβαρύνει τη μέση. Επίσης, συχνά ανεβάζουμε τη λεκάνη προς τα πάνω δημιουργώντας γωνία με το σώμα.

               Για να διορθώσουμε την άσκηση, δίνουμε ώθηση στους μύες ανάμεσα στις ωμοπλάτες και ευθυγραμμίζουμε τη μέση μας.

               Στην ουσία, για μία επιτυχημένη σανίδα, φανταζόμαστε πως το σώμα μας σχηματίζει μία ευθεία γραμμή, “τραβώντας” προς τα μέσα τους κοιλιακούς μας (σκεφτείτε σα να θέλετε να τους “κολλήσετε” στη σπονδυλική σας στήλη). Έπειτα εστιάζουμε το βλέμμα μας μερικά εκατοστά πιο μπροστά από τα δάχτυλα των χεριών μας ώστε να μείνει σ’ ευθεία κι ο αυχένας μας.

               02 Criss cross. Πρόκειται για μία παραλλαγή των κλασσικών κοιλιακών. Ξεκινώντας από ύπτια θέση, σηκώνουμε ελαφρώς τις ωμοπλάτες από το έδαφος και στρέφουμε τον κορμό ώστε ο δεξιός αγκώνας να κινηθεί προς το αριστερό γόνατο που πλησιάζει στο στήθος μας. Επαλαμβάνουμε με εναλλαγές.

               Το λάθος είναι πως λυγίζουμε τελικά τον αυχένα τόσο πολύ για να φέρουμε το πηγούνι μας στο στήθος ώστε ο αγκώνας ακουμπάει το γόνατο, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος, ούτε το γόνατο να έρθει κοντά στο πρόσωπο. Οπότε, δίνουμε περισσότερη έκταση στους αγκώνες και, κρατώντας το βλέμμα μας στο ταβάνι, σκεφτόμαστε πως κατευθύνουμε τη μασχάλη μας στο γόνατο.

               03 Ψαλίδι. Για να εφαρμόσουμε την άσκηση, ξαπλώνουμε ανάσκελα και φέρνουμε τα πόδια μας προς το πρόσωπό μας, διατηρώντας τα σ’ ευθεία και με τα δάχτυλα των ποδιών στραμμένα στο ταβάνι. Κινούμε τα πόδια εναλλάξ, φροντίζοντας το πόδι που κατεβαίνει να σταματάει λίγα εκατοστά πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Κρατάμε τους ώμους ελαφρά πάνω από το έδαφος και διατηρούμε το βλέμμα μας σε ένα σημείο που δε θα μας αναγκάζει να λυγίσουμε τον αυχένα μας.

Όπως και στο criss cross, το λάθος είναι πως κρατάμε και πάλι το πηγούνι μας πολύ κοντά στο στήθος. Για να το αποφύγουμε, σηκώνουμε το κεφάλι, τον αυχένα και τους ώμους από το έδαφος.

Είναι πολύ λογικό να κάνουμε κάποια λάθη κατά τη σωματική μας άσκηση, ειδικά αν πρόκειται για μία νέα συνήθεια. Επειδή, όμως, το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, όσο συντομότερα αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη, τόσο το καλύτερο!

You may also like