Βελτιώνουμε την ισορροπία μας με yoga

Όλοι μας έχουμε εκείνες τις στιγμές όπου θυμίζουμε αρκετά τον… “Σκουντούφλη” από τα “Στρουμφάκια”! Αυτές οι στιγμές απροσεξίας μπορεί να είναι ένα χτύπημα στο τραπεζάκι του σαλονιού ή να παραπατήσουμε στα παπούτσια που δε μαζέψαμε την προηγούμενη μέρα λόγω κούρασης. Αυτό δε σημαίνει κάτι κακό απαραίτητα για την υγεία μας. Ωστόσο σε βάθος χρόνου μία τέτοια άγαρμπη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έναν τραυματισμό λόγω της ισορροπίας του σώματος με τα χρόνια επηρεάζεται. Αξίζει να σημειωθεί πως σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως πολλές εισαγωγές ασθενών άνω των 65 στα Επείγοντα των νοσοκομείων οφείλονται σε προηγούμενη πτώση των ασθενών. Μπορούμε, όμως, να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Κι αυτό γίνεται, προετοιμάζοντας από τώρα το σώμα μας με μερικές ασκήσεις yoga. Κάποιες ίσως να μοιάζουν πιο απαιτητικές για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, όμως η τακτική εφαρμογή τους υπόσχεται ουσιαστικές αλλαγές.

               01“Δέντρο”.

Καθώς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη στάση, ενδυναμώνονται οι τένοντες και οι αρθρώσεις, ενώ και οι μύες του ποδιού έως και τους γλουτιαίους τονώνονται. Αλλωστε μεγάλο “βάρος” στην στήριξη του κορμιού πέφτει στα πόδια και τους γλουτιαίους. Ξεκινάμε σε όρθια στάση με τα πόδια σε έκταση ανάλογη με τους γοφούς. Φέρνουμε αργά το αριστερό μας πέλμα να “ ξεκουραστεί” στην εσωτερική πλευρά της δεξιάς γάμπας και κρατάμε τα χέρια σε έκταση. Κρατάμε τη στάση για περίπου 10 ανάσες κι αλλάζουμε πόδι.

               02“Αετός”.

Άλλη μία στάση που εστιάζει στην ικανότητα του κάτω μέρους του σώματος να υποστηρίξει το βάρος του, ενώ ταυτόχρονα ωφελούνται και τα χέρια μας. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σε έκταση ίση με εκείνη των γοφών και “τυλίγουμε” αργά το δεξί μας πόδι γύρω από το αριστερό. Φέρνουμε τα χέρια μας μπροστά στο πρόσωπό μας και “πλέκουμε” τους πήχεις τους ώστε να είναι κάθετα στο έδαφος. Κρατάμε τη στάση για 10 ανάσες κι εναλλάσσουμε.

               03 “Σκύλος”.

Η συγκεκριμένη άσκηση προσφέρει ευλυγισία προκαλώντας διάταση στη σπονδυλική στήλη. Είναι ουσιαστική για την ισορροπία του σώματος. Ξεκινώντας από όρθια θέση σκύβουμε αργά προς τα εμπρός και, στηριζόμενοι στις παλάμες μας, δημιουργούμε με το σώμα μας ένα “Λ”. Κρατάμε για πέντε ανάσες και προχωράμε στην επόμενη άσκηση

               04 Επίκυψη.

Αυτή η στάση συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γονάτων. Βοηθούν τα πέλματα να αποκτήσουν πιο σταθερό “πάτημα”. Από την προηγούμενη θέση, επανερχόμαστε αργά στην όρθια θέση και φέρνουμε το δεξί μας πόδι μπροστά και το γόνατο του αριστερού ποδιού στο έδαφος ή ελαφρώς πάνω από αυτό. Το δεξί γόνατο πρέπει να δημιουργεί ορθή γωνία. Την ίδια στιγμή φέρνουμε αργά τον κορμό μας προς τα πίσω με τα χέρια υψωμένα προς το ταβάνι. Κρατάμε τη θέση για πέντε ανάσες κι αλλάζουμε πόδι.

               05“Πολεμιστής”.

Με τα πόδια σε έκταση μεγαλύτερη από εκείνη των γοφών, στρέφουμε αργά τον κορμό προς τα δεξιά οδηγώντας τα δάχτυλα του δεξιού ποδιού ώστε να κοιτούν εμπρός. Δημιουργούμε με τα γόνατο γωνία 90 μοιρών και κρατάμε τα χέρια μας σε έκταση και παράλληλα με το έδαφος. Κρατάμε για 10 ανάσες.

               Ξεκινώντας να υιοθετείτε αυτή τη σειρά ασκήσεων, σταδιακά θα παρατηρήσετε πως οι κινήσεις του σώματος είναι πιο “οργανωμένες”. Επίσης θα δείτε και σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωσή σας σε κάθε φάσμα της καθημερινότητάς σας.

               Πηγή & photo credits: Yoga Journal

Featured image: @henrique_photos (unsplash)

You may also like