Βλέπετε ρεαλιστικά το είδωλό σας στον καθρέφτη; από την Ντίντα Καπιτζόγλου

eikona swmatosΠολύ κουβέντα γίνεται εδώ και αρκετό καιρό γύρω μας για την «εικόνα σώματος» που έχει ο  καθένας μας για τον εαυτό του… και πόσο επηρεάζει αυτή την ψυχολογία μας και την σχέση μας με το φαγητό. Αυτή η εικόνα έχει καθαρά «υποκειμενικό» χαρακτήρα και δεν συμβαδίζει πάντα με την αληθινή εικόνα του εαυτού μας…

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα μαλακά… Που να πρωτοκοιτάξουμε… Όλα τα πρότυπα μόδας, όλα τα “fashion icons”, όλα τα άτομα που «λανσάρουν» ευτυχία, ευημερία και καλή ζωή… κυκλοφορούν & «συσκευάζονται» σε XXS μεγέθη… Άρα, οποιοσδήποτε που δεν έχει καταφέρει να βρει την ισορροπία του και δεν είναι συνειδητοποιημένος… μπορεί πανεύκολα να πέσει στην παγίδα του ότι… «είμαι ακόμα χαμένος… γιατί φταίει το σώμα μου (η εικόνα μου)…».

Περαιτέρω, ειδικά άτομα που έχουν μεγαλώσει εντός της «ανώτερης» κοινωνικής τάξης και ιδιαίτερα προ κρίσης, στα must & στα comme il faut, απαραίτητη προδιαγραφή ήταν (και σε κάποιες περιπτώσεις εξακολουθεί να είναι) σώμα αναλογιών «μοντέλου» που απαιτούσε οπωσδήποτε personal trainer, διαιτολόγο και ας μην τον χρειάζεσαι… και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση (θεμιτή ή αθέμιτη… τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…).

Επίσης, κάποιοι άνθρωποι τελείως απλοϊκά και υποσυνείδητα πράττοντας, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους, επιλέγουν να «διαστρεβλώσουν» την εικόνα σώματος τους στο μυαλό τους, επιλέγοντας κάποιες φορές ακόμα και ρούχα τελείως «αταίριαστα» με τον σωματότυπο τους, μόνο και μόνο επειδή αδυνατούν την προκειμένη στιγμή να ασχοληθούν με οτιδήποτε τους ενοχλεί επάνω τους.

Κατ’ επιλογήν και απολύτως συνειδητά δεν θα αναφερθώ εκτενώς… στην «διαταραγμένη εικόνα σώματος» που έχει τις ρίζες της σε ψυχογενή ή ψυχιατρικά αίτια…

Αυτό που πραγματικά όμως πιστεύω ότι μας ενδιαφέρει όλους… είναι πώς θα κοιταχτούμε ειλικρινώς στον καθρέφτη… πώς θα συμφιλιωθούμε με την πραγματική μας εικόνα… πώς θα «τονώσουμε» τα δυνατά μας σημεία… & πώς θα εντοπίσουμε τις ατέλειες μας… επιλέγοντας τελικά… αν θέλουμε να τις «σμιλέψουμε» ή όχι…!!!

<Ιδού μερικά hints:

8ab4921ab26f266a1a44336bac17e651

  • Αγαπήστε τον καθρέφτη σας…(χωρίς να καταλήξετε σε «ψώνια»..J). Αποκτήστε έναν καλό καθρέφτη που δεν παραμορφώνει… & κοιταχτείτε κάθε φορά.. που ετοιμάζεστε για έξω.. είτε για την δουλειά σας.. είτε για ψώνια, προσπαθώντας να είστε αντικειμενικοί με την αυτοκριτική σας, βαθμολογώντας σας.. σαν να βαθμολογούσατε έναν περαστικό με αυτή την εμφάνιση. Αν δεν.. σας αρέσετε… μην υστεριάσετε & κατεβάσετε όλη την ντουλάπα κάτω… απλά προσπαθήστε με μικρές διορθωτικές κινήσεις.. να την αλλάξετε.. (Π.χ. εντοπίστε τι είναι αυτό ακριβώς που σας χαλάει… τονίστε το «σαγηνευτικό» σας χαμόγελο ή το «αξέχαστο» βλέμμα σας με ένα όμορφο φουλάρι, αποφύγετε ανεξαρτήτως συνολικού μεγέθους σας, τα πολύ στενά ή τα «σακιά» και πάνω και κάτω…!!).
  • Αποκτήστε την σχέση που χρειάζεται με την ζυγαριά σας… Στην προσπάθεια σας να «ξορκίσετε» το κακό, μην εξαφανίζετε κάθε ίχνος αυτού του εγκληματικού μηχανήματος από το σπίτι σας… αλλά μην υπάρχει & από μία σε κάθε πιθανή γωνία του σπιτιού…(μην το λέτε, μην το λέτε… έχω ακούσει εγώ πολλάκις την απίστευτη ατάκα δωδεκάκις per day… «ζυγίστηκες»;;; Πώς ρωτάμε «έπλυνες τα δόντια σου»;;). Προμηθευτείτε μια αξιόπιστη ζυγαριά… & ελέγχετε το βάρος σας… ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1 εβδομάδα… έως 10 μέρες είναι ένα αξιοπρεπέστατο διάστημα) κατά προτίμηση την ίδια ώρα και δη πρωί… Αυτό… διότι δεν θα μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα… αν την μία ζυγιζόμαστε πρωί… με άδειο στομάχι.. & μετά από ένα «ευλαβικό» τριήμερο & την άλλη 23:00 μ.μ. η ώρα το βράδυ… μετά από δύο πιτόγυρα.. ένα οικογενειακό παγωτό.. & μερικά «chipσάκια» για αλλαγή της γεύσης…
  • Τελευταίο… ΑΛΛΑ σημαντικότερο, (που συσχετίζεται και με τα δύο προηγούμενα..), αξιολογήστε ρεαλιστικά την εικόνα σας, μία μέρα που είστε σε καλή διάθεση, καλή ψυχολογία & για να είστε σχετικά ασφαλείς με τα συμπεράσματα σας… συγκρίνετε τα και με την γνώμη ενός δικού σας ανθρώπου… που σας αγαπάει & σας νοιάζεται ειλικρινά και ανιδιοτελώς…!!!

* Εντοπίστε και καταγράψτε τα δυνατά σας σημεία (και στο πρόσωπο και στο σώμα σας… μην βιαστείτε να απαντήσετε δεν υπάρχουν… όλοι μας έχουμε..). Βρείτε τρόπους να τα τονίσετε & να τα αναδείξετε…(μακιγιάζ, ρούχα, αξεσουάρ κτλ..)

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ… ότι για τον καθένα από εμάς… το πιο δυνατό σημείο είναι ένα αληθινό και αισιόδοξο χαμόγελο…!!!

271adda5d94aa9495ff5e65bfe6f2e93* Σημειώστε τις ατέλειες που κρίνετε ότι σας «χαλάνε», και ιεραρχήστε τες σε προτεραιότητα… (Δηλαδή… «αν κατάφερνα να ρίξω & να σφίξω λίγο την κοιλίτσα μου.. πιθανά να μην μου χτυπούσε το ίδιο άσχημα… η λίγο ανοιχτή  μου περιφέρεια», ή «αν κατάφερνα να χάσω λίγο στην κοιλιά… & να «σμιλέψω» με γυμναστική την μέση μου… το μεγάλο στήθος μου πιθανά έπαιρνε την θέση του στα «ατού» μου..).

 Έτσι λοιπόν, με βοηθό όλα τα παραπάνω… μπορούμε να αξιολογήσουμε την «εικόνα» μας ρεαλιστικά & καλοπροαίρετα, να συμφιλιωθούμε μαζί της, και αν πάλι βρίσκουμε ότι υπάρχουν «θεματάκια» που θα θέλαμε να βελτιώσουμε… να οργανωθούμε… να «go for them»..!!

-Βάλτε μικρούς, εφικτούς και προσιτούς στόχους…

– Επιβραβεύετε τον εαυτό σας… στην επίτευξη κάθε στόχου, και μην το τιμωρείτε σε κάθε «ενδεχόμενο» στραβοπάτημα…

– Ζητήστε βοήθεια.. στην προσπάθεια σας, μην ντρέπεστε… από όποιον νομίζετε θα σας στηρίξει καλύτερα, από έναν φίλο.. από τον σύντροφο σας, από έναν ειδικό…

– Θέτετε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα στην εκάστοτε προσπάθεια σας… αποφεύγοντας υπερβολές & οποιοδήποτε ρίσκο για την υγεία σας…!!!

Συμφιλιωθείτε & αγαπήστε την εικόνα και το σώμα σας…!!! Να δείτε θα σας αρέσει… και κάθε προσπάθεια «βελτίωσης» θα σας φαίνεται ευκολότερη… & σίγουρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα…!!!

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ντίντα Καπιτζόγλου, πατήστε εδώ

 

 

You may also like