Βρέθηκε το εμβόλιο κατά του καπνίσματος;

Αισιόδοξοι ότι οι καπνιστές κάποια μέρα δε θα βρίσκουν καμία ευχαρίστηση στο τσιγάρο, δηλώνουν αμερικανοί επιστήμονες από το Weill Cornell Medical College, που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά της νικοτίνης.

Όπως αναφέρει το Science Translational Medicine, πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
[quote_right]Το εμβόλιο θα «γεμίζει» το σώμα με αντισώματα που θα «επιτίθενται» στη νικοτίνη.[/quote_right]
Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο που θα παρέχει αρκετά αντισώματα, ώστε να «εμποδίζουν» τη νικοτίνη να μπαίνει στον εγκέφαλο και να προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησης.

Στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί και άλλα παρόμοια εμβόλια, αλλά οι επιστήμονες στο Weill Cornell Medical College χρησιμοποίησαν μία διαφορετική προσέγγιση, καθώς το εμβόλιο βασίζεται σε γονιδιακή θεραπεία που, όπως τονίζουν, είναι πιο υποσχόμενη.

Βάσει αυτής, ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που περιέχει τις οδηγίες για να δημιουργήσει αντισώματα νικοτίνης, χρησιμοποιείται για να «χτυπήσει» το ήπαρ και το μετατρέψει σε ένα «εργοστάσιο» που παράγει τα αντισώματα.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ποσότητα νικοτίνης στον εγκέφαλο των ποντικιών και είδε ότι όσα είχαν εμβολιαστεί, είχαν 85% λιγότερη νικοτίνη.

Πάντως, επισημαίνεται ότι δεν είναι σίγουρο αν η μέθοδος αυτή μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους ή αν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική.

Ο επικεφαλής καθηγητής Ronald Crystal πάντως είναι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και όπως τονίζει, χάρη στο εμβόλιο, οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα, δε θα βρουν καμία ευχαρίστηση αν το ξαναρχίσουν.

Πηγή:http://www.skai.gr

You may also like