Βρήκαμε μία άσκηση που εγγυάται την “καλή μέρα”!

               Σε όλους μας έχει τύχει να ξυπνήσουμε το πρωί κι ο έντονος πόνος στη μέση να μας κάνει να μη θέλουμε να σηκωθούμε. Οι λόγοι που μπορεί αυτό να συμβαίνει είναι πολλοί… Από την κακή στάση του σώματος κατά τον ύπνο έως ένας τραυματισμός κατά την άσκηση που δεν ήταν αισθητός πριν. Όποια κι αν είναι η αιτία, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να τον ανεχθούμε. Αντίθετα, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση.

               Η άσκηση που μπορεί να μας ανακουφίσει σχεδόν αμέσως από την ενόχληση στη μέση χρειάζεται μόλις ένα λεπτό. Και μπορεί αν γίνει ακόμη κι από την άνεση του κρεβατιού μας. Ο λόγος για την διάταση knees-to-stretch.

               Πώς εκτελείται η άσκηση;

               Όπως αντιλαμβάνεστε, η άσκηση περιγράφεται από την ίδια της την ονομασία! Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια στο πλάι. Επειτα λυγίζουμε τα γόνατα φέρνοντάς τα προς το στήθος μας. Με τα χέρια γύρω από το πίσω μέρος των μηρών μας, “τραβάμε” απαλά τα πόδια ώστε τα γόνατα να πλησιάσουν κι άλλο το στήθος μας. Για μεγαλύτερη άνεση μπορούμε να έχουμε τα γόνατα στην ίδια ευθεία με τους ώμους μας αντί να τα κρατάμε ενωμένα. Κρατάμε τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα αναπνέοντας αργά και χαλαρώνοντας τον εαυτό μας.

               Αναλόγως με την ανάγκη που θέλουμε να καλύψουμε με την άσκηση μπορούμε να ορίσουμε το χρόνο που την κρατάμε… Αλλά και τις επαναλήψεις της. Αν απλά θέλουμε να ανακουφίσουμε τη μέση μας, μπορούμε να την κρατήσουμε για 10 έως 30 δευτερόλεπτα. Αν, από την άλλη, θέλουμε να την εντάξουμε σε μία σειρά ασκήσεων που θα βελτιώσουν το εύρος των κινήσεών μας… Μπορούμε να την κρατήσουμε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα, να κάνουμε ένα ανάλογο διάλειμμα και να επαναλάβουμε την άσκηση άλλες δύο ή τρεις φορές.

               Πώς ακριβώς μας βοηθάει αυτή η άσκηση;

               Με αυτήν την άσκηση πραγματοποιούνται διατάσεις στους σφιγμένους μύες της μέσης . Παράλληλα, λόγω της κίνησης της σπονδυλικής στήλης προς την αντίθετη κατεύθυνση μειώνει σημαντικά την αίσθηση του πόνου. Εκτός, όμως, από ένα εξαιρετικό πρωινό ξύπνημα, αυτή η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα, ειδικά να περνάμε πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα γραφείο.

               Αλλά μπορούμε να κάνουμε τα οφέλη της ακόμη πιο συγκεκριμένα:

               01 Μειώνει τις μυϊκές “ανισορροπίες” και βελτιώνει τη στάση του σώματος.

Ο πόνος στη μέση συχνά προκαλείται από αυτές τις ανισορροπίες, συνήθως λόγω της πολύωρης καθιστικής ρουτίνας. Όταν καθόμαστε για πολλή ώρα, οι μύες που τεντώνουν τους γοφούς συχνά “πιάνονται” με αποτέλεσμα η λεκάνη να “μετακινείται” προς τα εμπρός μεταβάλλοντας και τη στάση του σώματος, καθώς “χαλάει” η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Με αυτήν την άσκηση, εμποδίζουμε αυτές τις μεταβολές που προκαλούν τον πόνο.

               02 Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Με αυτήν την άσκηση, η ροή του αίματος στην περιοχή της πλάτης και της μέσης αυξάνεται, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλύτερη οξυγόνωση ενώ επίσης μεταφέρονται στην περιοχή θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν το “πιάσιμο”.

               03 Αυξάνεται το εύρος των κινήσεών μας.

Όσο μεγαλώνουμε, σταδιακά μειώνεται το εύρος των αρθρώσεών μας. Ειδικά στην περιοχή της μέσης και των γοφών αυτή η άσκηση ενεργοποιεί τις αρθρώσεις αλλά και τους μυϊκούς ιστούς που τις περιβάλλον, διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινότητά μας.

               04 Μειώνει το άγχος.

Όπως συμβαίνει με κάθε άσκηση διατάσεων, έτσι κι εδώ όλα εξαρτώνται από τη συγκέντρωσή μας στην αναπνοή μας κατά την εκτέλεση της άσκησης. Όταν καταφέρνουμε να χαλαρώσουμε προκειμένου να εκτελέσουμε μία άσκηση αυτής της κατηγορίας, αυτομάτως αισθανόμαστε και πιο ήρεμοι.

               Η άσκηση αυτή μπορεί να γίνει πραγματικά με το “καλημέρα” ενώ επίσης (θα θυμίσουμε) πως μπορεί να μας ωφελήσει ανά πάσα στιγμή!

               Πηγή: Live Strong

Featured image: unsplash.com/@sasun1990

You may also like