Γευστικά κι ωφέλιμα… αντιοξειδωτικά! (Μέρος Α’)

Οι γιατροί κι οι διατροφολόγοι μας συστήνουν συνεχώς να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αυτά, ενώ αυτά τα βρίσκουμε ακόμη και στα συστατικά προϊόντων περιποίησης κι ομορφιάς. Τι είναι, όμως, αυτά τα περίφημα αντιοξειδωτικά;

Πρόκειται για τις ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τις φθορές τις οποίες αυτά υφίστανται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση και πλήθος ασθενειών. Για την ακρίβεια, τα αντιοξειδωτικά αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τις μοριακές ενώσεις που διαβρώνουν τα κύτταρα, και μας προστατεύουν από νόσους όπως ο καρκίνος, η άνοια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά; Η εύκολη πηγή είναι τα συμπληρώματα διατροφή. Η καλύτερη, όμως, πηγή είναι από τροφές όπως οι καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και (ναι, ναι!) κάποια γλυκά! Ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες τροφές που μας εφοδιάζουν με αντιοξειδωτικά;

01 Όλα τα μούρα. Όποια κι αν είναι η προτίμηση του καθενός μας, μόνο κερδισμένοι βγαίνουμε από την κατανάλωσή του! Αλλά κάθε τύπος μούρων έχει και μία πιο συγκεκριμένη δράση.

Τα σκούρα βατόμουρα (aka blackberries) οφείλουν το σκούρο τους χρώμα στις πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν το ρυθμό αποδυνάμωσης των γνωστικών και κινητικών μας δεξιοτήτων. Η δε βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει τη δράση των πολυφαινολών, ενώ ένα φλυτζάνι την ημέρα περιέχει επτά γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Τα δε κόκκινα μούρα (τα cranberries) μειώνουν τις φλεγμονές, αυξάνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη κι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι προανθοκυανιδίνες που περιέχουν προστατεύουν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης από βακτήρια όπως το E. Coli που προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Τα μύρτιλλα παίρνουν το μπλε τους χρώμα από τις ανθοκυανίνες που εμποδίζουν την  ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K και σε μαγγάνιο προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και απώλεια μνήμης που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, τα σμέουρα καταπολεμούν φλεγμονές όπως η αρθρίτιδα, ενώ οι πολυφαινόλες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεως και οι ελλαγιτανίνες καταπολεμούν τον καρκίνο.

02 Καρύδια pecan. Μια χούφτα pecan την ημέρα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Ακόμη, τα pecan είναι πλούσια σε μαγγάνιο, το οποίο εκτός των άλλων έχει αντηγηραντική δράση στο δέρμα συσφίγγοντάς το. Όσο για τα αγόρια; Η β-σιτοστερόλη που περιέχουν τα pecan συμβάλλουν στην καλή υγεία του προστάτη.

03 Φράουλες. Αν και ανήκουν στην κατηγορία των μούρων, αξίζει να ξεχωρίσουμε τις φράουλες. Τα γλυκά αυτά κόκκινα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C κι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τη ρύπανση και την υπεριώδη ακτινοβολία. Περιέχουν επίσης φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β που προστατεύει την καρδιά, ενώ επίσης οι φράουλες είναι ένα φυσικό λευκαντικό για τα δόντια.

Μείνετε συντονισμένοι, φίλες και φίλοι, γιατί τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει και συνέχεια για αυτές τις τροφές – ασπίδες!

You may also like