Γιατί είναι τόσο σημαντικό να πίνουν γάλα τα παιδιά;

Παγκόσμια Μέρα Γάλακτος σήμερα και είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τα οφέλη του για τα παιδιά. Πόσες φορές έχετε ακούσει από τα παιδιά σας: «Μαμά δεν θέλω γάλα, δεν μου αρέσει!».  Είμαι σίγουρη ότι  έχετε μπει στη διαδικασία να τους εξηγήσετε ότι τα καλά παιδάκια πρέπει να πίνουν το γάλα τους για να μεγαλώσουν και να γίνουν μεγάλα και τρανά;

Δεν παύει όμως να είναι ένας καθημερινός αγώνας να προσπαθείτε να πείσετε τα παιδιά σας να πάρουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους σε ασβέστιο. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι το γάλα είναι καλό για τα οστά. Αλλά, υπάρχει άλλη επιλογή; Και τι γίνεται με τα παιδιά που δεν τους αρέσει η γεύση που έχει το γάλα;

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να πίνουν γάλα;

Τα περισσότερα παιδιά αλλά και έφηβοι δεν παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D. Τα καλά νέα είναι ότι το γάλα αποτελεί μια πλούσια πηγή όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών. Γνωρίζατε ότι τα παιδιά ηλικίας 4 – 8 ετών χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου 800mg ασβεστίου την ημέρα ενώ τα μεγαλύτερα παιδάκια περίπου 1300mg; Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σε ασβέστιο πρέπει να είναι:

Για μωρά κάτω των 6 μηνών: 200mg
6 – 12 μηνών: 260 mg
1 – 3 ετών: 700mg
4 – 8 ετών: 800 mg
9 – 18 ετών: 1,300 mg

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι το ασβέστιο είναι πολύτιμο θρεπτικό συστατικό γιατί συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του σκελετού, κάνει τα κόκκαλα πιο γερά, αποτελεί ασπίδα για τα δόντια και προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Μάθετε την αιτία του κακού

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας δεν πίνει γάλα όπως συνήθιζε στο παρελθόν; Μήπως αντικαθιστά το ποτήρι γάλακτος με άλλα ροφήματα όπως χυμοί και ζαχαρούχα αναψυκτικά; Κάποια παιδιά αρνούνται να πιουν γάλα επειδή αισθάνονται ότι μεγάλωσαν και δεν είναι πια μωρά ή βαριούνται την γεύση του γάλακτος ή απλά δεν τους αρέσει πια.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν αρνείται να πιει το γάλα του;

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εφοδιαστείτε με πολύ υπομονή και να του το σερβίρετε αλλιώς …σε μια πολύ πιο ελκυστική εκδοχή, είτε προσθέτοντας κάποια σκόνη κακάο είτε μέσα σε smoothies…

Πηγήbaby.gr/ Photo credits: @jagodakondratiuk (unsplash)

Η ΔΩΔΩΝΗ, κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, γιορτάζει για 5η συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος προσκαλώντας το κοινό να λάβει μέρος σε ένα μοναδικό «Γάλαθλον» και να βοηθήσει στη συγκέντρωση 1 τόνου γάλακτος, για την υποστήριξη του σημαντικού έργου της PRAKSIS και των Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων που λειτουργεί στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Μέσω του microsite www.tasteofgood.gr/galathlon, προσκαλεί το κοινό ως και τις 7 Ιουνίου να απαντήσει σωστά και να λάβει μέρος στην κλήρωση για αγαπημένα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ.

Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, με κύριο στόχο τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση προγραμμάτων αναπτυξιακής, ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

You may also like