Γιατί να μην ξεχνάμε τις διατάσεις…

Είτε κάποιος αφιερώνει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για την καθημερινή του γυμναστική, είτε περνά λίγη ώρα κάνοντας yoga, είτε δεν είναι πολύ φίλος της γυμναστικής, είναι βασικό να έχει κατά νου πως μία (έστω μικρή) τελετουργία την ημέρα μπορεί να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα, μερικές διατάσεις. Το “κακό” είναι πως πολλοί από όσους γυμνάζονται σε τακτική βάση… τις προσπερνούν. Κι όμως, μερικές διατάσεις μέσα στην ημέρα μπορούν να μας ωφελήσουν. Πώς;

01 Αυξάνεται η ένταση της γυμναστικής. 

Κάνοντας διατάσεις στη διάρκεια της γυμναστικής μας μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα και με περισσότερη αντοχή τις ασκήσεις. Το μυστικό όμως, είναι να κάνουμε διατάσεις στην αντίθετη ομάδα μυών από εκείνη που ασκούμε στο σετ. Αν για παράδειγμα κάνουμε ασκήσεις για το στήθος, τότε κάνουμε διατάσεις για τους μύες της πλάτης. Έτσι μπορούμε να κάνουμε περισσότερες επαναλήψεις σε κάθε άσκηση.

02 Μειώνεται το ρίσκο των τραυματισμών.

 Αν και πολλοί θεωρούν πως οι διατάσεις μετά τη γυμναστική είναι ιδανικές, αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Οι επαγγελματίες αθλητές κάνουν διατάσεις στη διάρκεια της προθέρμανσης (δηλαδή πριν τα σετ των ασκήσεων τους) ώστε οι μύες να προετοιμαστούν για τη γυμναστική, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να τραυματιστούμε ή να επιβαρύνουμε τους μύες μας. Επομένως, προτού ξεκινήσουμε τις ασκήσεις μας, αφιερώνουμε λίγα λεπτά σε εντατικές διατάσεις με ασκήσεις όπως lunges, κυκλική κίνηση των γοφών ή εκτάσεις χεριών.

03 Περιορίζεται το άγχος.

 Όπως η γυμναστική βοηθά νου και σώμα, το ίδιο κάνουν και οι διατάσεις. Στη διάρκειά τους, ανακουφίζονται οι μύες, αλλά παράλληλα αποδιώχνουμε την όποια ψυχολογική ένταση. Μάλιστα όσοι προτιμούν τη yoga και για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνουν να κάνουν ολοκληρωμένη συνεδρία, αφιερώνουν δέκα με δεκαπέντε λεπτά κάνοντας διατάσεις προκειμένου να αποσυμφορηθούν από το άγχος της ημέρας, ενώ επίσης νιώθουν πιο αισιόδοξοι και παραγωγικοί.

Ακόμη κι αν δεν είστε fans της γυμναστικής, λοιπόν, μερικές διατάσεις μέσα στην ημέρα μπορούν να σας ωφελήσουν σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο!

Featured image: unsplash.com/ @kikekiks

You may also like