Γιατί πρέπει να βάλουμε τη μαρμελάδα στη διατροφή μας…

Μας αρέσουν οι μαρμελάδες… πολύ! Για τους food bloggers έχω καταλάβει ότι είναι μία από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες μαγειρέματος, όπως επίσης και για τις γιαγιάδες και θείες που θέλουν να “εκμεταλλευτούν” τη μεγάλη ποσότητα εποχιακών φρούτων. Για εμάς, τους κοινούς θνητούς, που δεν έχουμε το χρόνο να ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές συνταγές, έχουμε την τύχη στην χώρα μας να υπάρχουν αρκετές εταιρείες που γεμίζουν τα ράφια του ψυγείου μας με υπέροχες μαρμελάδες.

Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι οι θρεπτικές ουσίες των μαρμελάδων είναι πολλές και κάνουν καλό και στην υγεία μας. Η πηκτίνη, μια φυσική ουσία που βοηθάει τη μαρμελάδα να πήξει, καταπραΰνει τον πονεμένο λαιμό και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με έρευνα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των εσπεριδοειδών μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL. Η μαρμελάδα επίσης περιέχει φυσικά σάκχαρα που είναι πιο ευεργετικά από αυτά που υπάρχουν σε άλλα γλυκίσματα.

Η περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε βιταμίνες ποικίλει ανάλογα με το φρούτο που περιέχει αλλά και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Οι φράουλες, π.χ.,είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτινοειδή (τα καροτινοειδή είναι φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα το πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση). Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α.

Η μαρμελάδα, σε αντίθεση με το μέλι, περιέχει υψηλά ποσά φυτικών ινών, ιδιαιτέρως όταν περιέχει και ολόκληρα κομμάτια φρούτων.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία ενός παιδιού και συχνά λείπουν από τη διατροφή τους. Ιδιαιτέρως από παιδιά που δεν τρώνε πολλά φρούτα ή σαλάτες.
Η μαρμελάδα λοιπόν αποτελεί ένα πολύ καλό όχημα να εντάξουμε στη διατροφή αυτών αλλά και όλων των παιδιών τις απαραίτητες φυτικές ίνες που χρειάζονται. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις αυγοφέτες που έκανα χθες βράδυ στον Παύλο κι αντί για ζάχαρη ή για μέλι, αυτή τη φορά βάλαμε μαρμελάδα spin span βύσσινο που είχαμε σπίτι μας.

Cheesecake, μπισκότα είναι μερικά από τα γλυκίσματα που μπορείτε να κάνετε με μαρμελάδα.Είναι υγιεινή και τη λατρεύουν τα περισσότερα παιδιά. Οκ, και οι μεγάλοι!

 

You may also like