Για κάθε ανάγκη υπάρχει το κατάλληλο τσάι

Τώρα που οι θερμοκρασίες μειώνονται, η ιδέα του να κουρνιάσουμε σε μία γωνία του καναπέ κρατώντας μία κούπα με ένα αχνιστό ρόφημα φαντάζει όλο και πιο απολαυστική, ειδικά από μία έντονη κι απαιτητική μέρα. Και τα ροφήματα τσαγιού θα έχουν πλέον την τιμητική τους – άλλωστε δε γίνεται να περνάμε όλη τη μέρα μας μόνο με καφέ! Γιατί, όμως, στην πορεία να μην κάνουμε εναλλαγές στο τσάι μας, όχι μόνο για τη γεύση που κάθε αφέψημα προσφέρει, αλλά και για να ικανοποιήσουμε διαφορετικές κάθε φορά ανάγκες μας;

               Χαμομήλι για καλύτερο ύπνο

               Ο τίτλος μπορεί να λέει τα αυτονόητα, όμως ας εξηγήσουμε τους λόγους. Το χαμομήλι δεν περιέχει καφεΐνη, αλλά είναι πλούσιο σ’ ένα συγκεκριμένο βιοφλαβονοειδές, τη απιγενίνη. Η απιγενίνη δρα σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως ένα ήπιο ηρεμιστικό που μειώνει το στρες της ημέρας, διευκολύνει τον ύπνο και βελτιώνει την ποιότητά του. Αν και τα δεδομένα ακόμη μένουν να διαπιστωθούν απόλυτα, έχει παρατηρηθεί πως η χορήγησή του βοήθησε ηλικιωμένους που διέμεναν σε μονάδες φροντίδας να έχουν καλύτερο ύπνο χωρίς διακοπές.

               Δυόσμος για βελτίωση της πέψης

               Ειδικά για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το τσάι δυόσμου μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Ωστόσο, παρά τις εννέα μελέτες που διεξήχθησαν σε περίπου 720 συμμετέχοντες κι όπου το εκχύλισμα δυόσμου έδρασε αποτελεσματικά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, για τις περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, συστήνουν τσάι χαμομηλιού ή τζίντζερ.

               Τζίντζερ για ναυτία

               Για όσους ταλαιπωρούνται από ναυτία των ταξιδιωτών ή όταν η ναυτία οφείλεται σε παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη ή η χημειοθεραπεία, προκαταρκτικές έρευνες δικαιώνουν το τζίντζερ. Αν και δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό όσο μία φαρμακευτική αγωγή, οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορεί να μειώσει το αίσθημα ναυτίας και την τάση προς έμετο και πιθανώς κοιλιακούς πόνους που προκαλούνται από το φούσκωμα.

               Matcha για πρόσληψη αντιοξειδωτικών

               Τα περισσότερα αφεψήματα τσαγιού προτιμώνται ακριβώς επειδή μας παρέχουν απαραίτητα αντιοξειδωτικά. Το matcha, όμως, φαίνεται πως περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών στην κατηγορία των πράσινων τσαγιών κι ίσως ακόμη κι εκατό φορές παραπάνω κατεχίνες από τα υπόλοιπα. Τα αντιοξειδωτικά, ως γνωστόν, προλαμβάνουν και καθυστερούν τις κυτταρικές αλλοιώσεις, θωρακίζοντάς μας από ένα πλήθος παθήσεων και νόσων. Εντούτοις, καλό είναι να αποφεύγεται πριν το βραδινό ύπνο, καθώς περιέχει και καφεΐνη.

               Μαύρο τσάι για υγιή οστά

               Στη διάρκεια έρευνας του 2015 παρατηρήθηκε μικρότερο ρίσκο ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν μαύρο τσάι να υποστούν κάταγμα που καθιστά απαραίτητη τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο. Αυτό αποδίδεται σε μία συγκεκριμένο ομάδα φλαβονοειδών που το ρόφημα περιέχει, η οποία ενισχύει την πυκνότητα κι αντοχή των οστών. Μάλιστα, μπορεί κάποιος να επιλέξει και μία decaffeinated εκδοχή αν το επιθυμεί.

               Πράσινο τσάι για ενέργεια

               Είναι η πιο γνωστή εναλλακτική για όποιον θέλει να περάσει τη μέρα του χωρίς να υπερβάλλει με τους καφέδες. Το πράσινο τσάι έχει μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης συγκριτικά με τον καφέ, αλλά σημαντικά περισσότερη από το μαύρο. Μία κούπα πράσινου τσαγιού (περίπου 230 ml) περιέχει περίπου 25 έως 29 mg καφεΐνης , όταν στην ίδια ποσότητα καφέ η περιεκτικότητα ανέρχεται μεταξύ 95 και 165 mg. Βέβαια, το ανώτατο ημερήσιο όριο κατανάλωσης καφεΐνης είναι τα 400 mg, οπότε κι εδώ χρειάζεται μέτρο.

               Φυσικά για όλα τα παραπάνω, συνίσταται πάντα να συμβουλευόμαστε και το γιατρό μας – όχι, δε θα κουραστώ να το λέω!

Η φύση μας έχει εξοπλίσει με ένα πλήθος δώρων προκειμένου να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε την υγεία μας… ας τα απολαύσουμε κιόλας!

You may also like