Για «σεξισμό» κατηγορούν τις Κάννες γυναίκες δημιουργοί

Με μία επιστολή γεμάτη χιούμορ και ειρωνεία απαντούν γυναίκες δημιουργοί στην απόφαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών να μην συμπεριλάβει καμία γυναίκα δημιουργό στη διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα. Γαλλική φεμινιστική οργάνωση καταγγέλλει το γεγονός ότι καμία από τις 22 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος δεν έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς την εφημερίδα Le Monde, η φεμινιστική οργάνωση Le Barbe καταγγέλλει αυτή την απουσία. Η επιστολή φέρει τίτλο: «Στις Κάννες, οι γυναίκες δείχνουν αποσπάσματα των ταινιών τους, οι άντρες τις ταινίες τους».

Την επιστολή έχουν συντάξει η παραγωγός και ηθοποιός Φανί Κοτενσόν και η σκηνοθέτιδα Βιρζίνι Ντεσπάντ, καθώς και η Κολίν Σερόν.

«Το Φεστιβάλ Καννών επιτρέπει στον Γουες, τον Ζακ, τον Ντέιβιντ, τον Λι, τον Αντριου, τον Ματέο, τον Μίκαελ, τον Τζον, τον Χονγκ, τον Αμπάς, τον Κεν, τον Σεργκέι, τον Κριστιάν, τον Γιουσρί, τον Τζεφ, τον Αλέν, τον Κάρλος, τον Βάλτερ, τον Ούρλιζ, τον Τόμας να αποδείξουν ξανά πως “οι άντρες αγαπούν μια γυναίκα να έχει βάθος, εφόσον αυτό αφορά το ντεκολτέ της”» αναφέρει η επιστολή.

Καμία από τις ταινίες του διαγωνιστικού δεν έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα, ενώ μόλις δύο από τις συμμετοχές στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα’ φέρουν την υπογραφή γυναίκας σκηνοθέτιδος.

Μπορεί οι άντρες να κυριαρχούν στο παγκόσμιο σινεμά (και αυτή η τάση να καταγράφεται και στις Κάννες), ωστόσο ένα Φεστιβάλ του βεληνεκούς των Καννών θα έπρεπε να δίνει βήμα και στο γυναικείο φύλο.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν μόνο ρόλο οικοδέσποινας του Φεστιβάλ και αναρωτιούνται εάν οι διοργανωτές πιστεύουν πως είναι ικανές μόνο γι’ αυτό το ρόλο.

Θυμίζουν ότι σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ μόνο μια γυναίκα έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα (η Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα Πιάνου»).

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ υπερασπίστηκε την επιλογή των ταινιών, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί μία ταινία που δεν το αξίζει, απλά και μόνο επειδή τη σκηνοθέτησε γυναίκα.

Πέρυσι υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα ήταν η Λιν Ράμσεϊ και το Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν.

Η φεμινιστική διοργάνωση σκοπεύει να διοργανώσει μία από τις κλασικές της διαμαρτυρίες (όπου οι γυναίκες φορούν μούσι) και τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί τις διακρίσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr, http://www.philenews.com

You may also like